پروفیل U
نبشی (Angle Iron) یا پروفیل L یکی از مهمترین مقطع های مورد استفاده در ساختمان سازی و صنعت محسوب می گردد. این مقطع جهت اتصالات پل ها به ستون ها، ساختن چهارچوب درهای بزرگ آهنی و قالب های فلزی، اتصالات تیرآهن ها به بیم های باربر، اتصالات ستون ها به صفحات در فوندانسیون اسکلت های فلزی، ساختن سازه های فلزی، ستون و خرپا (خرپا سازهای صلب از واحدهای مثلثی شکل، که از اتصال اجزای باریک و بلند ساخته شده است) و غیره به کار می رود.
تا انتهای متن با ما همراه باشید تا شما را با نکات مهم نبشی فرمینگ آشنا سازیم.
نبشی چیست؟
نبشی یکی از محصولات فولادی پرکاربرد در ساختمان سازی و مصارف صنعتی مانند دکل انتقال نیرو، ماشین آلات صنعتی، خودروسازی و غیره است . این محصول از نورد گرم یا سرد فولاد به دست می آید و به شکل حرف L انگلیسی است. این محصول از دو بال تشکیل شده است که به صورت 90 درجه روی هم قرار گرفته اند.
انواع نبشی
نبشی های تولیدی رایج در ایران به دو دسته فابریکی و پرسی تقسیم بندی می شوند که این تقسیم بندی بر اساس روش تولید آن است. دسته بندی دیگری هم وجود دارد که بر اساس شکل بال ارائه می شود. نبشی هایی که در این دسته قرار می گیرند به دو دسته بال مساوی و نامساوی تقسیم می شوند.
دسته بندی بر اساس روش تولید
نبشی فابریک
نبشی فابریک محصول نورد گرم است که به شکل فابریک از شمش بدست می آید. شمش ماده اولیه این محصول است که به صورت فولاد گداخته شده مستطیل شکل تولید می شود. سپس این ماده به دلیل اینکه به حالت مذاب است به راحتی در قالب به شکل L در می آید و به اندازه دلخواه برش داده می شود و مستقیما از خط تولید خارج می شود.
نبشی پرسی
این محصول که به روش نورد سرد تولید می شود از ورق سیاه بدست می آید. در این حالت، ورق فولادی با ضخامت ها و طول های مختلف، برش داده می شود و بوسیله دستگاه رول فرمینگ به شکل مد نظر در می آید. طول این محصول حداکثر 6 متر است و طبق استاندارد BS EN 10056 تولید می شود.
نبشی پرسی بهتر است یا نبشی فابریک؟
هرکدام از روشهای پرسی و فابریک دارای مزایا و معایبی هستند که کاربرد آنها را متفاوت میکند؛ بنابراین بطور دقیق نمیتوان گفت خروجی کدام روش تولید، نبشی بهتری هست.
آشنایی با انواع خط تولید نبشی و دانستن اینکه نبشی چگونه تولید میشود، به شما کمک میکند تا کاربردها، مزایا و معایب هر نوع نبشی را شناخته و بر اساس آن، نوع نبشی موردنظرتان را انتخاب کنید. برای کسب اطلاعات بیشتردر زمینه ی قیمت و انتخاب نبشی مناسب با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
نبشی فرمینگ چیست؟
پروفیل نبشی فرمینگ از دو ضلع عمود بر هم تشکیل گردیده و در سازه های متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی این محصول به شکل مرکب و منفرد در پروژه های ساختمانی مورد استفاده می باشد. این پروفیل L شکل یکی از مهمترین سازه های فولادی محسوب می شود. که به دو دسته ی نبشی بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می شوند.
نبشی بال مساوی
نبشی با بال مساوی دو لبه گردی دارد که طول یکسانی دارند. این دو محصول بسیار رایج هستند و در هر اندازه ای برش داده می شوند. این محصول قابلیت جوشکاری بالایی دارد و آن را می توان به المان های دیگر سازه مانند تیرآهن متصل نمود زیرا با خاصیت خم شدگی که دارد، جوشکاری را راحت تر می کند و فضای بهتری برای جوش خوردن فراهم می سازد.
سایز این محصول بر اساس دو عدد تعیین می شود که نمره نبشی نام دارد. عدد سمت چپ بیانگر اندازه بال آن است که به میلی متر است و عدد سمت راست، بیانگر ضخامت آن است که باز هم به میلی متر است. به عنوان مثال نبشی با نمره 4*30، ضخامت 4 میلی متر و بال 30 میلی متر دارد. از این محصول در ساخت ریل های راه آهن، کشتی و ساختمان استفاده می شود.
نبشی بال نا مساوی
همانطور که در تصویر زیر می بینید، این محصول دو پهلو نامساوی دارد و آن را می توان به راحتی با چشم تشخیص داد. این پروفیل نسبت به نبشی بال مساوی قوی تر است. بالهای این پروفیل زاویه ای 90 درجه با یکدیگر می سازند و برای همین برای ساخت پل، سازه های صنعتی مانند سوله مورد استفاده است. همچنین از این محصول برای تحمل بار سازه استفاده می شود.
این پروفیل که بر اساس استانداردهای DSTU EN 10025-2 (اوکراین) و GOST 535 (روسیه) تولید می شود در ضخامت های 3، 4، 5، 6 و 7 میلی متر به بازار عرضه می شود.
نمره بندی این محصول کمی متفاوت است و از سه عدد استفاده می شود. عدد اول و دوم نشان دهنده سایز بال و عدد سوم بیانگر ضخامت آن است. مثلا نبشی که بال های 60 و 40 میلی متر با ضخامت 5 میلی متر دارد، به صورت 5*40*60 نوشته می شود.
روش نامگذاری نبشی ها
همانگونه که در بالا گفته شد نبشی ها از دو بال تشکیل می شوند. وبرای نامگذاری آنها از دو مشخصه طول و ضخامت بال ها استفاده می کنند. که برای نام گذاری این محصول با حرف L مشخص می گردد و چنانچه دارای بال مساوی باشد اندازه بال پس از حرف L درج می گردد و اگر بال ها نامساوی باشد پس از L ضرب دو طول بال ها را مشاهده می کنیم.
به عنوان مثال نبشی ۴*۴۰*۴۰ نشان دهنده این است که نبشی از نوع بال مساوی بوده که طول بال های نبشی ۴۰ میلیمتر و ضخامت بال های آن ۴ میلیمتر می باشد. روش متداول و معیار نامگذاری نبشی، ضخامت بال ها می باشد. بر اساس استاندارد اشتال ضخامت نبشی از ۳ تا ۳۵ میلیمتر تعیین شده که در ایران از ضخامت 2 تا ۲۰ میلیمتری تولید می شوند. طول استاندارد نبشی ۶ تا ۱۲ متر بوده که سایر طول ها نیز بر حسب تقاضا تولید می گردد.
ویژگی های فنی نبشی
از ویژگی های فنی نبشی این است که مقاومت بالایی در برابر تنش ها و فشارهای وارده به ساختمان از خود نشان می دهد. به همین جهت استفاده از آن موجب می شود سازه ساخته شده قدرت بیشتری در تحمل فشارهای وارده داشته باشد. از این رو به طور معمول استفاده از این مقطع در ساخت پروژه های ساختمانی با وزن بسیار بالا بسیار کاربردی است.
کاربرد نبشی
تکیه گاه سازه: برخی سازه ها مانند ساختمان های تجاری و سوله، تحمل بار فشار وارده به ساختمان را ندارند و برای همین از این محصول به عنوان عضو کمکی و تکیه گاه استفاده می شود. در سازه های مرتفع مانند برج و آسمان خراش هم حضور این المان بیشتر احساس می شود زیرا در این سازه ها به دلیل اینکه ارتفاع سازه بسیار زیاد است، وزن سازه هم بیشتر می شود.
المان مقاومتی سازه: کاربرد دیگر این محصول در برج های مخابراتی و رادیویی است. علت کاربرد آن در این برج ها این است که می توانند در شرایط آب و هوایی سخت دوام بیاورد زیرا با مقاومت کششی خوبی که دارد می تواند در برابر زلزله و طوفان به کمک برج های مخابرات بیاید.
ساخت نیمه یدک کش:نیمه یدک کش و 18 چرخ ها هم مانند ساختمان های بزرگ بار زیادی را تحمل می کنند. از نبشی در ساخت شاسی و بدنه ماشین های سنگین و 18 چرخ استفاده می شود تا فشار وارده را پخش کند.
ساخت اسکلت فلزی: یکی از مهم ترین کاربردهای نبشی، ساخت اسکلت های فلزی است. اسکلت فلزی از ستون های عمودی و افقی تشکیل شده اند که پیچ و مهره یا جوشکاری شده اند. برای اینکه این سازه استحکام بیشتری داشته باشد، از نبشی استفاده می شود. سطح مقطع نبشی به گونه ای است که جوشکاری را آسان تر می کند.
ساخت پل: از این محصول در ساخت پل ها هم استفاده می شود. به عنوان مثال برای ساخت عرشه های پل، جهت تقویت بتن از نبشی استفاده می شود. همچنین از نبشی در ساخت اجزاء پل مانند قوس، شاه تیر، تکیه گاه و راه های عابر پیاده استفاده می شود.
علاوه بر کاربردهای زیادی که دارد، این محصول مزایا و معایبی هم دارد. همانطور که گفته شد، شکل ظاهری این محصول به گونه ای طراحی شده است که به راحتی می توان عملیات جوشکاری روی آن انجام داد. اما این تنها مزیت این محصول نیست و مزایای دیگری هم دارد:
مقرون به صرفه: قیمت نبشی نسبت به پروفیل های دیگر مانند تیرآهن پایین تر است. درست است که تیرآهن رگ حیاتی ساختمان است ولی در پروژه های با حجم عظیم مصالح ساختمانی، هزینه های ساخت و ساز بسیار بالا می رود برای همین از نبشی استفاده می شود.
نصب آسان: برای نصب این محصول فقط به یک دستگاه جوش و یک کارگر ماهر نیاز است. اگرچه تجربه و مهارت لازم برای بریدن و جوش دادن نبشی نیاز است ولی به دلیل سطحی که دارد به راحتی به تیرآهن جوش می خورد.
تعمیرات کمتر: سازه هایی که با نبشی ساخته می شوند، هزینه های تعمیرات و نگهداری کمتری دارند زیرا جنس نبشی از فولاد است که در برابر گرما و سرما، بسیار مقاوم است و سالها دوام دارد.
تنوع ابعاد و سایز: همانطور که توضیح داده شد، نبشی انواع مختلفی دارد و در ابعاد و سایزهای مختلف به بازار ارائه می شود که برای انواع پروژه ها مناسب است. به گونه ای محدودیتی برای مدیران پروژه های ساخت و ساز ایجاد نمی کند و آن را می توانند در هر سایزی خریداری کنند. تنوع سایز این محصول تا این حد است که از ضخامت 3 تا 28 میلی متر تولید می شود.
قابلیت بازیافت:این محصول بسیار دوستدار طبیعت است و پس از اینکه به شکل قراضه درآمد، قابلیت بازیافت شدن دارد و مجددا در کوره ذوب می شود و برای تولید محصولات فولادی مختلف استفاده می شود.
معایب نبشی
در کنار مزایایی که دارد، این محصول خالی از عیب نیست و معایبی هم دارد که در زیر آمده است:
• ممکن است دچار خوردگی شود. فولاد، آلیاژی از آهن است که ممکن است در اثر شرایط آب و هوایی نامطلوب مانند رطوبت و بارندگی شدید دچار خوردگی شود. در صورتیکه این پروفیل پوشش ضد زنگ روی آن کشیده نشود، ممکن است در این آب و هوا دچار زنگ زدگی شود.
• اشتعال پذیر است. درست است که نبشی محصولی فولادی است و نسبت به سایر مصالح ساختمانی مانند چوب و غیره قابلیت اشتعال کمتری دارد ولی اگر برای مدت طولانی در معرض آتش قرار گیرد، قابل اشتعال است. در دمای بالا، تغییر شکل پلاستیک تحت بار در فولاد رخ می دهد. هر گونه تنش روی اعضای فولادی ساختمان، نیرو را به سایر اعضا ساختمان انتقال می دهد و باعث فروریختن ساختمان می شود.
کلام پایانی
نبشی، محصولی فولادی است که در ساخت ساختمان، صنایع خودروسازی، پل و به عنوان تکیه گاه سازه ها بسیار کاربرد دارد. طراحی L شکل این محصول باعث می شود تا قابلیت جوشکاری و پیچکاری خوبی داشته باشد. این محصول در ضخامت های 3 تا 28 میلی متر تولید می شود. شرکت سریر صنعت امیر با چندین دهه تجربه، تولید کننده انواع نبشی در سایزهای مختلف به روش رول فرمینگ است. برای اطلاعات بیشتر درباره این محصول می توانید با کارشناسان سریر صنعت امیر تماس بگیرید.