تفاوت ورق St37 و St52

ورق سیاهSt37   یا ورق سیاه معمولی از لحاظ ویژگی های مکانیکی و یک سری خواص شیمیایی با ورق St52 تفاوت هایی دارد. تفاوت این دو ورق به عدد کناری آن بستگی دارد. هرچه عدد ورق بالاتر رود، سختی آن هم بیشتر می شود و هرچه پایین تر آید نرم تر می شود.

به عنوان مثال ورق  سیاه St37 نرم تر از ورق St52 است زیرا آلیاژ به کار برده در آن اصطلاحا فولاد ساده کربنی است و در ساختمان سازی مورد استفاده است. در این مقاله می خواهیم به بررسی تفاوت این دو ورق از جهات مختلف بپردازیم، ولی قبل از آن به معرفی اجمالی فولاد St37 و St52 می پردازیم.

 

 

فولاد St37 چیست؟

 

فولاد St37 یا فولاد نرمه، پرکاربرد ترین نوع فولاد است که در صنایع مختلف مانند ساختمان سازی، قطعات ماشین و و ساخت لوله به کار می رود. فولاد St37 نوعی فولاد است که کمتر از 0.17  درصد کربن و بیشتر از 0.35 درصد منگنز دارد. وجود منگنز در این فولاد، میزان شکنندگی آن را کاهش می دهد و مقاومت آن را بالا می برد. این فولاد بر اساس استاندارد اروپایی EN 10025 تولید می شود.

فولاد St37 به خاطر قابلیت جوشکاری و برشکاری خوبی که دارد معروف است و از این رو در مصارف ساختمانی بیشتر مورد استفاده است. این فولاد در دسته فولادهای ساختمانی قرار می گیرد. در جداول زیر به صورت جداگانه ترکیبات شیمیایی و ویژگی های مکانیکی این فولاد ارائه شده اند.

 

جدول درصد ترکیبات شیمیایی فولاد St37

کربن سیلیسیم منگنز فسفر گوگرد نیتروژن
≤0.20 ≤1.40 ≤0.045 ≤0.45 ≤0.009

جدول مشخصات مکانیکی فولاد St37

ازدیاد طول (%) مقاومت کششی (MPa) مقاومت تسلیمی (MPa) مقاومت برشی (MPa) سختی برینل
22 370 300 230 100

فولاد St52 چیست؟

فولاد St52 که به فولاد سخت معروف است دارای عنصر سیلیسیم زیاد است. وجود این عنصر به پاک کردن ناخالصی ها از فولاد کمک می کند. همچنین وجود منگنز در این عنصر باعث افزایش سرعت خنک شدن و سختی ورق می شود و برای همین از این فولاد در ساخت ورق سیاه، میلگرد، شاسی قطعات خودرو و صنایع سنگین مانند جرثقیل سازی استفاده می شود.

ویژگی بارز این فولاد، مقاومت بالای آن در برابر فشار و خوردگی است و از این رو از آن در ساخت انواع دیگ های بخار و مخازن تحت فشار استفاده می شود. در قسمت زیر، جداول ترکیبات شیمیایی و ویژگی های مکانیکی ارائه شده اند.

جدول درصد ترکیبات شیمیایی فولاد St52

کربن سیلیسیم منگنز فسفر گوگرد نیتروژن
0.23 <0.60 <1.60 0.045 0.045 ≤0.009

جدول مشخصات مکانیکی فولاد St52

ازدیاد طول (%) مقاومت کششی (MPa) مقاومت تسلیمی (MPa) مقاومت برشی (MPa) سختی برینل
13 630 310 380 180

کاربرد ورق St37

این ورق تلفیقی از مقاومت و انعطاف پذیری است.  یعنی اینکه به مانند ورق St52 زیاد سخت نیست و می توان آن را به آسانی جوش داد و روی آن عملیات برشکاری انجام داد. برای همین می توان از این ورق در ساخت انواع مقاطع طویل ساختمانی مانند نبشی و تیرآهن استفاده کرد. همچنین از این ورق برای ساخت بدنه خودرو نیز استفاده می شود زیرا هم کشش قابل قبول دارد و هم در برابر ضربات مقاوم است.

 

کاربرد ورق St52

اگر به جدول بالا توجه کرده باشید، خواهید دید که سختی برینل این ورق 180 است. سختی برینل میزان سختی و مقاومت فولاد را نشان می دهد که در این ورق بسیار زیاد است. برای همین از این ورق در ساخت انواع پل ها،ماشین های سنگین و جرثقیل استفاده می شود. این ورق با داشتن میزان سیلیسیم بالا، مقاومت سایشی قابل ملاحظه ای دارد برای همین در ساخت انواع توربین های بادی استفاده می شود.

استفاده از این ورق در صنایع پتروشیمی نیز مثال زدنی است. این ورق آنقدر محکم است بتواند در ساخت دیواره مخازن تحت فشار و لوله های انتقال صنعتی نفت و گاز از آن استفاده کرد.

از سوله هم نمی توان چشم پوشی کرد. اکثر خریداران و مدیر پروژه های ساخت و ساز به دنبال ورقی ضخیم هستند که روی سقف دوام بیاورند و شرایط آب و هوایی سخت را تحمل کند. برای همین از ورق سیاه St52 برای مصارف سوله سازی بسیار استفاده می شود.

 

تفاوت ورق St37 و St52

بر اساس آنچه توضیح داده شد در ورق St52 ، 0.60 درصد سیلیسیم وجود دارد. وجود میزان درصد قابل توجهی از سیلیسیم در ورق St52 باعث شده است که سختی و مقاومت آن نسبت به ورق St37 بیشتر شود. همچنین از لحاظ مقاومت برشی پایین ورق  St37 می توان فهمید که می توان آن را راحت تر از ورق St52 برش داد.

یکی دیگر از تفاوت های ورق St37 و St52 ازدیاد طول آنهاست. ازدیاد طول ورق به درصد کشش ورق گفته می شود تا حدی که مولکول های آن شکسته شود. این میزان در ورق St52 نسبت به ورق St37 کمتر است، به این معنی که خاصیت کشسانی کمتری دارد.

از لحاظ تحمل فشار بار، قدرت ورق St52 بیشتر است در عین حال وزن بیشتری نسبت به ورق سیاه St37 دارد. به همین خاطر وزن مصالح ساختمانی را بالا می برد و از این رو در هزینه های پروژه های ساخت و ساز تأثیر گذار است.

تفاوت دیگر این دو ورق، قابلیت جوش پذیری آنهاست. ورق St52 به دلیل اینکه جنس سخت تری دارد، قابلیت جوشکاری خوبی ندارد.

 

مزایای ورق St37

همانطور که توضیح داده شد، ورق سیاه St37، عناصری مانند منگنز  در این ورق باعث دوام و سختی آن می شود. این ورق همچنین از مقادیر کمی آلیاژ نیتروژنی تشکیل شده است که مقاومت تسلیمی ورق را بیشتر می کند و در نتیجه قدرت کشش آن بالا می رود. همچنین این ورق را می توان به آسانی جوشکاری کرد و برای همین خریداران بسیاری را به خود جلب می کند.

 

مزایای ورق St52

ورق St52 از مقادیر قابل توجهی سیلیسیم تشکیل شده است که مقاومت در برابر خوردگی را افزایش می دهد. برای آن دسته از فعالان این عرصه که می خواهند عملیات پرسکاری و نوردکاری سرد روی این ورق انجام دهند بسیار مناسب است. همچنین وجود عنصر فسفر در این ورق، مقاومت آن را در برابر خوردگی دو چندان می کند.

مزیت دیگر این ورق ماشینکاری آسان آن است. قطعاتی که از این ورق بدست می آید را می توان به راحتی ماشین کاری کرد مانند انواع قطعات خودرو و قالب های فلزی.

 

سخن آخر

 

ورق سیاه St37 با ورق St52 از لحاظ مختلفی مانند میزان سختی، جوش پذیری، کشش و وزن  با یکدیگر تفاوت دارند. اما چیزی که در این بین مهم است، عناصر به کار رفته در فولاد آنهاست که هر یک خواص شیمیایی خاصی دارند و باعث می شوند این دو فرق با یکدیگر فرق کنند. همچنین بسته به نوع عنصر به کار رفته در این ورق ها، کاربردهای متفاوتی دارد.

هلدینگ سریر

 

 

دنیای معدن: بر اساس داده های منتشر شده از سوی انجمن جهانی فولاد، میزان تولید جهانی فولاد خام در فوریه ۲۰۲۲ برای ۶۴ کشور گزارش شده به انجمن جهانی فولاد ۱۴۲.۷ میلیون تن بود که نسبت به فوریه ۲۰۲۱ با کاهش ۵.۷ درصدی همراه بود.

به گزارش «دنیای معدن»، بر اساس داده های منتشر شده (در ۲۲ مارس در بلژیک) میزان تولید جهانی فولاد خام در فوریه ۲۰۲۲ برای ۶۴ کشور گزارش شده به انجمن جهانی فولاد (world steel) ۱۴۲.۷ میلیون تن (Mt) بود که نسبت به فوریه ۲۰۲۱ با کاهش ۵.۷ درصدی همراه بود.

میزان تولید فولاد خام به تفکیک منطقه

در فوریه ۲۰۲۲ آفریقا حدود ۱.۳ میلیون تن فولاد خام تولید کرد که ۴.۱ درصد نسبت به فوریه ۲۰۲۱ افزایش داشت.

در همین حال، میزان تولید آسیا و اقیانوسیه و کشورهای حوزه CIS حدود ۱۰۲.۶ و ۷.۷ میلیون تن بود که به ترتیب کاهش ۷.۱ درصدی و ۵.۸ درصدی را تجربه نمودند.

علاوه بر این، اتحادیه اروپا نیز ۱۱.۷ میلیون تن تولید داشت که با کاهش ۲.۵ درصدی همراه بود، همچنین، میزان تولید سایر کشورهای اتحادیه اروپا ۳.۸ میلیون تن بر آورد شد که کاهش ۲.۷ درصدی داشت.

به گزارش منابع آگاه میزان تولیدات در خاورمیانه و آمریکای شمالی حدود ۳.۵ و ۸.۸ میلیون تن بود که هر یک به ترتیب افزایش ۲.۸ و ۱.۸ درصدی را تجربه نمودند. در حالی که آمریکای جنوبی با ۳.۳ میلیون تن تولید با افت ۷.۰ درصدی مواجه شد.

میزان تولید فولاد به تفکیک منطقه

با نگاهی بر داده های دریافتی کاملا واضح است که، ۶۴ کشور موجود در این فهرست تقریباً ۹۸ درصد از کل تولید فولاد خام جهان در سال ۲۰۲۰ را به خود اختصاص داده اند.

مناطق و کشورهای تحت پوشش آمار به این صورت است:

• آفریقا: مصر، لیبی، آفریقای جنوبی

• آسیا و اقیانوسیه: استرالیا، چین، هند، ژاپن، نیوزیلند، پاکستان، کره جنوبی، تایوان (چین)، ویتنام

• کشورهای مستقل مشترک المنافع (کشورهای حوزه CIS ): بلاروس، قزاقستان، مولداوی، روسیه، اوکراین، ازبکستان

• اتحادیه اروپا

• اروپا و سایر موارد: بوسنی و هرزگوین، مقدونیه، نروژ، صربستان، ترکیه، بریتانیا

• خاورمیانه: ایران، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی

• آمریکای شمالی: کانادا، کوبا، السالوادور، گواتمالا، مکزیک، ایالات متحده

• آمریکای جنوبی: آرژانتین، برزیل، شیلی، کلمبیا، اکوادور، پاراگوئه، پرو، اروگوئه، ونزوئلا

۱۰ کشور برتر تولید کننده فولاد

چین در فوریه ۲۰۲۲ حدود ۷۵.۰ میلیون تن فولاد تولید کرد که ۱۰.۰ درصد نسبت به فوریه ۲۰۲۱ کاهش داشت.

در همین حال، هند نیز ۱۰.۱ میلیون تن فولاد خام تولید کرد که رشد ۷.۶ درصدی را تجربه نمود. حال آنکه، ژاپن با تولید ۷.۳ میلیون تن و ایالات متحده با تولید ۶.۴ میلیون تن ۲.۳ درصد کاهش و ۱.۴ درصد افزایش داشتند.

تخمین زده می شود که میزان تولیدات روسیه ۵.۸ میلیون تن و میزان تولیدات کره جنوبی ۵.۲ میلیون تن باشد که با کاهش ۱.۴ درصدی و ۶.۰ درصدی همراه بوده اند.

بر اساس برآوردهای صورت گرفته میزان تولیدات آلمان و ترکیه ۳.۲ و ۳.۰ میلیون تن بوده است که ۳.۸ درصد افزایش و ۳.۳ درصد کاهش داشته اند.

بر اساس همان داده ها میزان تولید فولاد خام برزیل ۲.۷ میلیون تن بوده که ۶.۹ درصد کاهش داشت، اما برآورد می شود که ایران ۲.۵ میلیون تن فولاد خام تولید کرده و ۳.۷ درصد افزایش را تجربه نموده است.

به گزارش دنیای معدن، تولید کارخانه گندله سازی اردکان در تاریخ هفدهم اسفند ماه از رکورد سالیانه قبلی عبور و در آخرین روز سال ۱۴۰۰ با بیش از سه میلیون هشتصد هزار تن ثبت شد.

این رکورد، علی رغم محدودیت‌های مختلف از جمله قطعی برق و گاز اما با همت و پشتکار پرسنل این واحد با کاهش زمان تعمیرات سرد و گرم و همچنین بهینه سازی راندمان تولید در کنار حمایت های همه جانبه مدیر عامل این مجموعه و مدیر مجتمع و همراهی تمام همکاران ستادی و پرسنل زحمت کش کسب شده است.

از جمله فعالیت‌های شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، اکتشاف و استخراج و بهره برداری از معادن سنگ آهن و تولید کنسانتره از آن و تولید گندله و سنگ آهن است.

دنیای معدن: معاملات آتی سنگ آهن پس از ضعف بازار به دلیل کاهش تقاضا و حاشیه سود کم فولاد، در پایان هفته بازگشته و صعودی شد.

به گزارش دنیای معدن، معاملات آتی بورس کالای دالیان DCE برای تحویل ماه می در معاملات صبح امروز با 1.52 درصد یا 12 یوان (1.89 دلار) افزایش روزانه به 804 یوان در هر تن (126.82 دلار) رسید.

معاملات آتی میلگرد نیز با اندکی افزایش معادل 0.12 درصد یا 6 یوان (95 سنت) رشد روزانه در طول جلسه معاملاتی صبح امروز به 4878 یوان در هر تن (769.42 دلار) رسید.

این افزایش ناچیز نشان دهنده تقاضای بالاتر فولاد چین برای محصولات فولادی تخت در مقایسه با محصولات طویل فولادی است که به دلیل بهبود تقاضای بخش خودرو و لوازم خانگی در مقایسه با بخش ساخت و ساز است.

از اینرو فولادسازان بزرگ چین نظیر شرکت فولاد Baoshan لیست قیمت محصولات ورق گرم خود را برای دومین ماه متوالی 550 یوان در هر تن (86.75 دلار) افزایش دادند.

افزایش قیمت ها همچنین به موجودی نسبتا پایین ورق گرم که در بازار نسبت به سال گذشته نگهداری می شود مرتبط است، درحالی که نگرانی هایی در بازار درمورد اختلال در عرضه سنگ آهن در نتیجه درگیری روسیه و اوکراین وجود دارد.

براساس گزارش بانک آمریکا، روسیه و اوکراین به ترتیب 107 میلیون تن و 77 میلیون تن سنگ آهن در سال تولید می کنند که حدود 8 درصد از تولید جهانی فولاد و 4 درصد از عرضه دریایی را شامل می شود.

خریداران چینی به دلیل ضرر در واردات سنگ آهن از خریدهای دریایی خودداری می کنند و به جای آن ترجیح می دهند از محموله های بنادر خرید کنند.

علاوه بر این خریداران چینی نیز به گندله های تولید داخلی روی آورده اند زیرا بازار انتظار دارد که عرضه کنسانتره روسیه و اوکراین به دلیل درگیری نظامی ادامه داشته باشد.

در همین حال بنا به گزارش اداره بنادر پیلبارا، بندر هدلند استرالیا در ماه فوریه 39.4 میلیون تن سنگ آهن صادر کرد که 5.2 درصد رشد سالانه داشت، اما رشد ماهانه 18 درصد را به ثبت رسانده است.

علیرغم رشد صادرات سالانه استرالیا، صادرات ماهانه سنگ آهن به چین 17.5 درصد کاهش یافته است اما با توجه به کاهش تقاضای فولاد، بازار واکنش چندانی به کاهش صادرات نشان نداده است.

براساس گزارش پلتس، پرمیوم سنگ آهن لامپ دریایی به دلیل کاهش عرضه استرالیا، بهبود یافته است.

دنیای معدن-مای استیل: مناطق کلیدی فولادسازی از جمله تانگشان و هاندان در هبی اعلام کردند که محدودیت‌های تولید کارخانه های فولاد و حمل و نقل محلی را تشدید کرده اند.

به گزارش دنیای معدن، تعداد 7 کارخانه فولادی در تانگشان شروع به اجرای الزامات محدودیت کردند که بر عملکرد کوره‌های بلند و ماشین‌های سینترینگ آنها تأثیر می‌گذارد.

انتظار می رود این امر تقاضای سنگ آهن وارداتی را تضعیف کند و بر حرکت صعودی قیمت در تانگشان تأثیر بگذارد.

در هاندان، 8 کارخانه فولادی وجود دارد که الزامات محدودیت را اجرا کردند و اغلب شامل مجموع کوره های بلند می شوند که انتظار می رود 31.3 هزار تن در روز بر تولید روزانه فلز داغ تأثیر بگذارد. جعفری طهرانی

دنیای معدن-مدیر سرمایه گذاری ایمیدرو گفت: با سرمایه گذاری کشور در صنعت فولاد، زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های تولید فولاد توسعه پیدا کرد و در برنامه ششم توسعه نیز طرح جامع فولاد تکمیل شد و به عدد ظرفیت ۴۰ میلیون تنی کنونی رسید.

به گزارش دنیای معدن ، امیر صباغ با بیان اینکه شکل قطع برق در تابستان برای صنایع فولادی بی سابقه بوده است، امسال را پرچالش ترین سال این صنعت از سال ۲۰۰۶ توصیف کرد و گفت: ایران در سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ وارد کننده فولاد بود اما امسال که در رتبه دهم تولید کننده فولاد قرار داریم مشکلات و چالش های بیشتری نسبت به آن سالها داریم.

مدیر سرمایه گذاری و توسعه ایمیدرو افزود: در آن زمان ظرفیت کنونی تولید فولاد وجود نداشت و رکورد قیمت جهانی در فولاد شکسته شد. به طوری‌که شمش فولاد بیش از هزار و ۲۰۰ دلار مبادله شد و در شرایطی که قیمت نفت بالا و تقاضای زیادی که پروژه مسکن مهر ایجاد کرد بازار را به هم ریخت و بخش عمده ای از نیاز داخل با قیمت بالای جهانی و دلار نفتی با واردات تامین می‌شد.

وی تصریح کرد: کشور در پی آن چالش تصمیم به سرمایه گذاری در صنعت فولاد گرفت و زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های تولید فولاد توسعه پیدا کرد. حتی در برنامه ششم توسعه نیز طرح جامع فولاد تکمیل شد و به عدد ظرفیت ۴۰ میلیون تنی کنونی رسید.

مدیر سرمایه گذاری ایمیدرو گفت: در سال گذشته رتبه دهم فولاد دنیا را تصاحب کردیم و حتی در ماه‌هایی به رتبه نهم نیز رسیدیم.فولادبان

دنیای معدن: تالار حراج باز بورس کالای ایران امروز شنبه ۱۴ اسفند ماه میزبان عرضه ۱۶۹ هزار تن کنسانتره سنگ آهن و ۱۰۵ هزار تن سنگ آهن دانه بندی است. همچنین یک میلیون و ۴۲ هزار تن گندله سنگ آهن و ۹۲ هزار تن آهن اسفنجی در تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه خواهد شد.

به گزارش «دنیای معدن»؛ ۴۳ هزار و ۲۲۰ تن شمش بلوم، ۹ هزار و ۱۳۱ تن تیرآهن، ۲ هزار و ۴۲۰ تن میلگرد، یک هزار و ۳۶۰ تن ناودانی و ۵۵۰ تن سبد میلگرد نیز در تالار مذکور عرضه می شود.

تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی در این روز میزبان عرضه ۵۷ هزار و ۸۲۹ تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، قیر و لوب کات است.

تالار صادراتی نیز عرضه ۱۶ هزار و ۹۰۰ تن قیر، ۳ هزار تن اسید سولفوریک، ۲۶۰ تن اسید نیتریک و ۶۶ انیدرید فتالیک را تجربه می کند.

بازار فرعی نیز شاهد عرضه ۴ هزار و ۱۶۱ تن ضایعات پلی اتیلن سبک، دی اکتیل فتالات، آنیلین، میلگرد کلاف و تایر خودرو  است.

در مجموع یک میلیون و ۵۴۷ هزار تن انواع کالا در تالارهای مختلف بورس کالای ایران عرضه می شود.

دنیای معدن: مجری پروژه خط لوله انتقال نفت خام از میادین غرب کارون گفت: شرکت فولاد اکسین ورق های مورد نیاز برای ساخت لوله های انتقال نفت سبک به مبادی صادراتی را تامین می کند.

 

به گزارش دنیای معدن، آغاجاری گفت: با هدف بهره گیری از توان داخلی، ورق های API ۵ LX ۶۰ که بر استاندارد های پروژه های نفتی در شرکت فولاد اکسین تولید می شوند برای ساخت خط لوله انتقال نفت خام از کریت کمپ تا امیدیه به طول ۹۶ کیلومتر مورد استفاده قرار می گیرند.

وی با بیان اینکه ساخت خط لوله ۳۰ اینچی از حدفاصل کریت کمپ تا امیدیه به منظور انتقال نفت خام سبک از میادین غرب کارون و مبادی صادراتی انجام می شود، افزود: این طرح از ابتدای مهرماه امسال آغاز شده و سال آینده به بهره برداری می رسد.

آغاجاری می گوید: در اجرای این طرح استفاده از توان داخلی و حمایت از ساخت داخل با تکیه بر اقتصاد مقاومتی مدنظر است و کالا ها و تجهیزاتی مورد استفاده قرار می گیرند که ۱۰۰ درصد ساخت داخل هستند.

مجری پروژه خط لوله انتقال نفت خام از میادین غرب کارون گفت: به منظور استفاده حداکثری از ظرفیت و تولید داخل مقرر شد که ورق های API ۵ LX ۶۰ خطوط لوله نفت بر اساس استاندارد های پروژ های نفت در این کارخانه تولید و برای تبدیل به لوله به شرکت لوله سازی اهواز ارسال شوند.