خلاصه مقاله:امروزه شاهد استفاده گسترده از سقف های کامپوزیت عرشه فولادی هستیم. اما فرق سقف عرشه فولادی با سقف کامپوزیت در چیست؟
امروزه شاهد استفاده گسترده از سقف های کامپوزیت عرشه فولادی هستیم. اما سوال اصلی این است که سقف عرشه فولادی چه برتری هایی نسبت به سقف های دیگر دارد؟ فرق سقف عرشه فولادی با سقف کامپوزیت در چیست؟ در این مقاله به این سوالات و سوالات مشابه پاسخ خواهیم داد.
انواع سقف های ساختمانی
امروزه در صنعت ساختمان سازی شاهد استفاده از انواع و اقسام سقف ها هستیم. معمولاً با توجه به تعداد طبقات و نوع ساختمان، سقف های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. بیشتر سقف ها، در انواع فلزی و پلی استایرن، بتنی و … ساخته می شوند. اما یکی از جدیدترین و زیباترین نوع سقف ها (که امروزه در بیشتر ساختمان ها شاهد استفاده از آن ها هستیم)، سقف های کامپوزیت هستند.
سقف کامپوزیت به سقفی گفته می شود که مواد تشکیل دهنده آن ترکیبی از فلز و بتن هستند. مشخص است که استفاده همزمان از این دو مواد، باعث ایجاد استحکام بسیار زیادی برای ساختمان می شود. در سقف های کامپوزیت، بتن، تیرآهن و میلگرد های حرارتی در کنار یکدیگر قرار می گیرند. بتن، بر روی تیرآهن نصب می گردد. همچنین میلگردهای حرارتی با تیرهای فرعی جوش خورده و از ترک خوردن بتن جلوگیری می کنند.
سقف کامپوزیت
سقف های کامپوزیت بر اساس نوع مصالحی که در آنها به کار رفته، به دو دسته تقسیم بندی می شوند. سقف های کامپوزیت ساده و سقف های کامپوزیت عرشه فولادی. معمولاً سقف های کامپوزیت ساده از میلگردهای حرارتی، تخته، دال بتنی، چهارتراش، تیرهای فرعی و برشگیرها ساخته می شوند. اما اگر به جز این مواد، از ورق های فولادی شیروانی هم استفاده شود، سقف کامپوزیت به سقف کامپوزیت عرشه فولادی تبدیل می شود.
سقف های کامپوزیت ساده، دارای مزایا و معایبی هستند. سقف کامپوزیت ساده، اگر چه استحکام بسیار بالایی دارد و امکان اجرای چند سقف به طور همزمان در آن وجود دارد ( و شما می توانید از فضای تو خالی بین بتن و تیرآهن، برای استقرار لوله گاز یا لوله آب و یا سیم های برق استفاده کنید)، اما سرعت پروژه به دلیل ریزه کاری های زیاد، پایین است. همچنین برای پروژه های مسکونی معمولاً از سقف کامپوزیت ساده استفاده نمی کنند. چرا که هزینه زیادی دارد و زمان بیشتری را می گیرد. کلاً هزینه کامپوزیت ساده نسبت به دیگر سقف ها بیشتر است. به همین دلیل شاهد استقبال گسترده از سقف های کامپوزیت عرشه فولادی هستیم.
سقف های عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی اگرچه شبیه به سقف کامپوزیت ساده است، اما در زیر بتن آن، ورق های کنگرهدار قرار می دهند. این ورق ها به سادگی و با استفاده از گل میخ، به تیرچه های فلزی وصل می شوند. سرعت اجرا و نصب این سقف، مطلوب است و قیمت بسیار مناسب تری نسبت به کامپوزیت ساده دارد.
از طرفی بیشتر موادی که برای تولید یا اجرای سقف عرشه فولادی وجود دارند، از پیش ساخته شده هستند. به همین دلیل خطای انسانی در اجرای آن به شدت کاهش یافته است. به دلیل وجود ورق های فلزی، این سقفها لرزش کمتری دارند. از طرفی عایق صدا نیز هستند. همچنین استفاده از این نوع سقف، باعث ایجاد فاصله بین تیرهای فولادی می شود. همین موضوع سبب کاهش چشمگیر مصرف فولاد و در نتیجه هزینه آن نیز می شود. البته در هنگام استفاده از سقف های کامپوزیت عرشه فولادی، امکان خوردگی فلزات وجود دارد که باید با استفاده از تمهیدات لازم این مشکل حل شود. همچنین حتماً باید عملیات جوش به خوبی انجام بگیرد.
مراحل اجرای سقف های کامپوزیت
در هنگام اجرای سقف کامپوزیت معمولی، در ابتدا فرآیند قالب بندی اتفاق می افتد. یعنی بعد از اجرای اسکلت ساختمان و نصب تیرهای فرعی، قالب بندی برای کامپوزیت انجام می شود. پس از انجام این مرحله، میلگردهای حرارتی اجرا و نصب می شوند. در نهایت نیز، عملیات بتن ریزی اجرا می شود که معمولاً از بتن با عیار ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم استفاده می شود. (تمام این مراحل، بسته به نیاز و شرایط ساختمان است و مهندسین باید قبل از انجام این پروژه، مناسب ترین سازه را برای ساختمان انتخاب کنند).
اما وقتی که قرار است سقف های کامپوزیت عرشه فولادی مورد استفاده قرار بگیرند، مرحله قالب بندی ( که عمدتاً مرحله زمانبری است) حذف می شود و اجرای سقف، سرعت بالاتری خواهد داشت.
مزایای استفاده از سقف های عرشه فولادی نسبت به سقف کامپوزیت
وقتی که از سقف کامپوزیت عرشه فولادی استفاده می کنید، می توانید مراحل اجرای سقف و بتن ریزی را به طور همزمان در کلیه طبقات ساختمان اجرا کنید. از طرفی در کامپوزیت های عرشه فولادی، تعداد تیرهای فرعی کمتر است. از این رو مسلما هزینه کمتری را بابت تیرهای فرعی می دهید. همانطور که مستحضر هستید، در هنگام اجرای سقف کامپوزیت ساده، باید بین هر تیر فرعی، حداکثر ۹۰ سانتی متر فاصله باشد. اما وقتی که قصد اجرای سقف عرشه فولادی را دارید، این میزان به ۳ متر می رسد. از این رو تعداد تیرهای فرعی در سقف عرشه فولادی بسیار کمتر از سقف های کامپوزیت معمولی است. واضح است که هر چه تعداد تیرهای فرعی کمتر باشد، شاهد کاهش هزینه ها در کل پروژه خواهیم بود.
به جز بحث کاهش تیرهای فرعی، یکی دیگر از موضوعات بسیار مهم، ضخامت و میزان بتن استفاده شده است. در سقف عرشه فولادی به طور معمول، ضخامت بتن ۲ سانتی متر است. در حالی که در سقف های ساده این مقدار، باید بیشتر باشد.
سقف های عرشه فولادی ایمن تر هستند
وزن سقف های عرشه فولادی خیلی کم است. از آنجایی که سقف عرشه فولادی وزن کمی دارد، آرماتور کمتری نیاز دارد. از این رو از لحاظ ایمنی نیز مستحکم تر هستند و در صورت بروز حوادثی مانند زمین لرزه، نیروی کمتری از زلزله را به خود می گیرند و صدمات وارده کمتر خواهد بود.
همه این ویژگی ها نشان دهنده این است که سقف های کامپوزیت عرشه فولادی، مزایای بسیار بیشتری نسبت به سقف های عادی دارند. سقف عرشه فولادی به واسطه این که سبک است و قابلیت نصب ساده تری دارد، به راحتی نیز جابجا می شوند.
مقررات جوشکاری در سقف عرشه فولادی
نکته بسیار مهمی که در هنگام نصب و اجرای سقف عرشه فولادی باید توجه کرد، جوشکاری در آن است. مقررات جوشکاری در سقف های عرشه فولادی بسیار دقیق است و باید همه آنها با دقت بسیار زیادی صورت پذیرند. مثلاً حداقل فاصله لبه پایه از لبه بال تیر، نباید کمتر از ۳۸ میلیمتر باشد. این جزییات باید توسط مهندسین ناظر به دقت مورد بررسی قرار بگیرند.
هرگونه اشکال در اجرای سقف عرشه فولادی، علیرغم همه مزایایی که نسبت به سقف کامپوزیت دارد، می تواند مشکل ساز باشد. پس حتما در هنگام نصب و اجرای سقف های کامپوزیت عرشه فولادی به نکات ایمنی توجه کنید. لازم به ذکر است که سقف عرشه فولادی زیرمجموعهای از سقف های کامپوزیت است که در آن از ورقهای گالوانیزه استفاده می کنند. ورق های گالوانیزه به تیرچه های فلزی متصل می شوند.
به عنوان نکته پایانی دوباره متذکر می شویم که انتخاب نوع یک سقف به شرایط مختلفی از ساختمان بستگی دارد. یعنی صرف اینکه مزایای زیادی برای سقف کامپوزیت عرشه فولادی وجود دارد، نمی توان آن را برای همه ساختمانها استفاده کرد. بلکه باید به خوبی مسائل مختلف و شرایط ساختمان سنجیده شود و پس از آن، انتخاب نوع سقف ساختمان صورت پذیرد. اما در کل می توان گفت سقف عرشه فولادی انتخاب بهتری نسبت به سقف های کامپوزیتی است. بهتر است که در این زمینه از افراد متخصص و باتجربه مشورت بگیرید. اگر که تصمیم دارید از سقف های کامپوزیتی، به ویژه سقف های عرشه فولادی، برای ساختمان های خود استفاده کنید، می توانید با همکاران ما تماس حاصل کنید. همکاران ما مشاوره های لازم در مورد این موضوع را به شما خواهند داد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.