نحوه و نکات نصب پروفیل زد

هدف ما در این مقاله بررسی نکات و نحوه نصب پروفیل z و ابزار های مورد نیاز برای نصب این پروفیل می باشد. علاوه بر این توضیحات به نحوه تولید و کارایی های متنوع پروفیل زد می پردازیم تا متوجه شوید این مقاطع به جز در سوله سازی، در صنایع دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

نحوه نصب پروفیل زد

پروفیل زد از ورق های فولادی نورد شده تولید می شود که ورق ها طبق شرایط خاصی در کارخانه تبدیل به پروفیل می‌شوند و اغلب برای تولید از ورق‌ های فولاد سرد استفاده می‌ شود. مراحل تولید این مقاطع به گونه ای است که در آن‌ ضخامت و طول ورق ها به اندازه مورد نظر میرسد و سپس برش داده و به بازار عرضه می‌ شوند. این مقاطع بنا به نوع استفاده‌، فاصله ای که قرار می‌گیرند و نوع باری که آن سازه تحمل می‌کند دارای تنوع می باشد و همچنین طول آن نیز بسته به نوع سازه متفاوت است.

پروفیل‌ های زد در صنعت ساختمان سازی باید در جهت مخالف یکدیگر قرار بگیرند تا موجب افزایش مقاومت در برابر کشش و ارتعاش شود. برای نصب این مقاطع ابتدا باید بدنه اصلی ساختمان نصب شده باشد و پس از آن پروفیل ‌ها را در بین آن ‌ها قرار می دهند. پروفیل های زد بیشتر در مناطقی زلزله ‌خیز مورد استفاده قرار می گیرند و همچنین بخاطر وزن سبک آن، اغلب در سقف ساختمان ‌ها و سوله ‌ها بکار می روند.

همانطور که گفته شد مهم ترین کاربرد پروفیل زد در ساخت انواع سوله ها می باشد که در ادامه به نحوه نصب آن می پردازیم. اولین مرحله نصب این مقاطع، کار گذاشتن و جانمایی ستونها و تیرهای بخش مرکزی سوله می باشد. سپس در مرحله دوم پروفیل زد به سقف توسط انواع پیچ و مهره ها متصل می شود.

ابزار مورد نیاز برای نصب پروفیل Z

پروفیل زد، با توجه به شکل و وزن پایین آن نیاز به ابزار خاصی برای نصب ندارد و معمولا توسط پیچ و مهره به بدنه اصلی اسکلت ساختمان متصل می‌ شود. نصب سریع و آسان آن به ‌خاطر شکل استاندارد این مقاطع می ‌باشد.

کاربرد پروفیل z

همانطور که در بالا به آن اشاره شد برترین کاربرد پروفیل z استفاده در ساخت سازه هایی مانند سوله می باشد. همچنین از دیگر کاربرد این محصول می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت و تولید اسکلت های ساختمانی
  • ساخت جایگاه های سوخت و پمپ بنزین
  • ساخت سقف سالن های ورزشی، مرغداری ها، انبارها و کارگاه های تولیدی و …

فرایند تولید پروفیل z

تولید پروفیل z طی چند فرایند در کارخانه انجام می پذیرد که یکی از این فرایند، خم کاری است که در آن ورق های فولادی برش خورده خم کاری می شود. مواد اولیه تشکیل دهنده پروفیل زد با توجه به استانداردهای ملی، به دو صورت ورق های فولادی سرد و ورق سیاه، انتخاب می شوند.

تولید این مقاطع به گونه ‌ای است که در ابتدا ورق ‌های فولادی توسط نورد سرد تولید شده‌ و به ‌صورت کلاف وارد دستگاه می‌ شوند. سپس این دستگاه ‌ها آنها را به اندازه و ضخامت مورد نظر در می آورند و مجدد آنها را به ‌صورت کلاف می کنند. در مرحله بعد کلاف ها را به اندازه‌ های مورد نظر برش می دهند تا به اندازه سفارش شده برسد. معمولا ضخامت پروفیل های زد موجود در بازار، دو و دو و نیم تا سه سانتی ‌متر می باشد و این ضخامت می تواند با توجه به نوع سفارش مشتری تغییر کند. در مرحله آخر، تمامی این ورق ‌های فولادی با پوشش‌ روی و رنگ پوشیده می‌ شوند، تا مقاومت آنها در برابر زنگ زدگی افزایش یابد.

نکات مهم در نصب پروفیل Z

در ادامه به چند نکته مهم هنگام نصب پروفیل زد می پردازیم:

  • یکی از اصلی ترین نکات در نصب پروفیل z نصب لاپه یا پرلین های افقی می باشد. . این کار با هدف ایجاد پوشش برای دیوارها و ستون هایی که از هم دور هستند انجام می گیرد.
  • پروفیل زد با توجه به شکل خاصی که سطح مقطع آن دارد، دارای نصب راحت تر توسط پیچ و مهره می باشد.
  • کیفیت پروفیل ها باید به گونه باشد که در اثر گذر زمان دچار خوردگی نشوند. همچنین این ورق ‌ها را با رنگ پوشش می دهند تا مقاومت آن ‌ها در برابر زنگ زدگی بیشتر شود.
  • کیفیت پروفیل ها با توجه به ضخامت آن ها متفاوت است.
  • معمولا پروفیل ‌ها از نظر وزنی حدود چهار تا ده کیلوگرم می باشند تا جابجایی آن‌ ها در ساختمان ها به ‌راحتی انجام بپذیرد.
  • در صورت بروز عیب و ایراد در سازه، چون پروفیل ها با پیچ و مهره به اسکلت متصل شده ‌اند به‌راحتی می‌ توان آنها را از سازه جدا و تعویض کرد.
  • از پروفیل ها بیشتر در سقف سوله و ساختمان ‌ها استفاده می شود و دیگر کاربرد آن در ریل سازی وخودرو سازی می ‌باشد. این ورق ‌ها با شکل‌ های خاص و نصب ‌راحت باعث می‌ شود که بیشتر مهندسان و معماران از آنها جهت افزایش مقاومت پروژه های خود استفاده کنند.
  • ورق های فولادی نسبت ‌به رطوبت حساس هستند و درصورتی‌که رطوبت به آنها برسد باید در فضای باز قرار بگیرند تا رطوبت آنها خشک شود.

مزایای استفاده از پروفیل زد

پروفیل زد دارای مزایای فراوانی می باشد که در ادامه به برخی از آنها می پردازیم. پروفیل زد به علت داشتن زاویه ‌های کمتر از نود درجه، موجب قرار گرفتن آسان آنها بر روی ‌هم شود و می توان آنها را به هر شکلی که می‌خواهیم در ساختمان ها مورد استفاده قرار دهیم. تغییر شکل و سبک بودن این مقاطع موجب راحتی تغییر نحوه قرارگیری آنها می شود.

پروفیل های تولید شده توسط فولاد سرد، باعث می‌شوند که نسبت ‌به فولاد گرم انعطاف‌پذیری بیشتری داشته باشند و همین امر موجب تنظیم شیب در سازه های شیب دار می شود. همچنین موجب افزایش استحکام ساختمان ها می شود.

درصورت استفاده از فولاد گرم در تولید پروفیل زد، باید وزن سازه را در نظر داشته باشید که اگر نسبت ‌به افزایش وزن، سازه آن‌ قدر تحمل بالایی نداشته باشد موجب شکننده شدن پروفیل می شود. در مصرف مواد اولیه‌ برای تولید پروفیل باید کیفیت لازم را که انعطاف‌ پذیری آن نیز از بین نبرد در نظر گرفت.

 

هزینه نصب پروفیل Z

پروفیل زد علاوه ‌بر هزینه‌ هایی که برای تولید در داخل کارخانجات انجام می‌ شود، نصب آن نیز شامل هزینه هایی می باشد. اما این نکته را باید در نظر داشت که هزینه‌ نصب پروفیل زد، نسبت فرآیندی تولید آن، هزینه ای ناچیزی به شمار می آید. علت پایین بودن هزینه نصب پروفیل زد طراحی این مقاطع است زیرا با توجه شکل آن، نصب آن به ‌راحتی انجام می شود و نیازی به ابزار خاصی هم ندارد. نصب این مقاطع تنها با پیچ و مهره امکان‌پذیر است و تنها باید در نصب آن دقت کرد که، با مقاومت و استحکام بالا انجام بپذیرد و منجر به خسارت سازه نشود. قیمت پروفیل زد بسته به نوع ضخامت آن متغیر می باشد و شرایط اقتصادی کشوری نیز در قیمت گذاری آنها بی تاثیر نیست. با توجه به اینکه این موارد با ارز متغیر هستند باعث می‌شود که هزینه تولید و نصب آنها نیز متفاوت باشد و در صورت نوسان ارز قیمت پروفیل ها نیز بالا و پایین ‌شود و همچنین به خاطر وزن پایین این پروفیل ‌ها نیاز به دستگاه ‌های خاصی برای جابجایی آنها نیست و همین امر نیز موجب کاهش هزینه های اضافی می شود.

معرفی انواع پروفیل ها همراه با کاربرد آن

پروفیل ها مقاطعی طویل با سطح مقطع یکسانی هستند که در صنایع مختلفی از جمله صنعت ساختمان سازی بسیار کاربرد دارند. این مقاطع دارای تقسیم بندی های متفاوتی می باشند که یک نمونه از تقسیم بندی آن بر اساس شکل سطح مقطع پروفیل ها دارای دو گروه پروفیل باز و بسته می باشد. همچنین پروفیل ها از نظر کاربرد نیز به دو دسته صنعتی و ساختمانی دسته بندی می شوند. پروفیل های ساختمانی مانند نامشان بیشتر جهت ساخت درب و پنجره و برای استفاده در ساختمانها به کار میرود و پروفیل های صنعتی در خودرو سازی و ساخت تاسیسات و ماشین آلات مورد استفاده قرار می گیرند. پروفیل های ساختمانی دارای ضخامت کمتری نسبت به پروفیل صنعتی می باشند.

پروفیل ها در دو طول 6 و 12 متری تولید می شوند. این نکته را باید در نظر گرفت که انتخاب پروفیل مناسب باید به گونه ای باشد که بین ایمنی یک سازه و هزینه تمام شده بنا تناسبی برقرار شود. پروفیل های تولید شده برای صنعت ساختمان سازی، اصولا در برابر حوادث مختلف مقاومت دارند.

پروفیل ها از لحاظ شکل سطح مقطع به دو دسته پروفیل باز و پروفیل بسته تقسیم بندی می شوند:

انواع پروفیل بر اساس ظاهر

همانطور که در بالا به آن اشاره شد پروفیل ‌ها از نظر شکل ظاهری به دو دسته پروفیل باز و بسته تقسیم می ‌شوند که در ادامه به شرح هر کدام از آنها می پردازیم.

پروفیل باز

پروفیل ‌های باز مقاطع فولادی نورد سرد شده ‌ای هستند که بین دو لبه آن شکاف قابل توجهی وجود دارد. وجه تمایز پروفیل باز و بسته دهانه پروفیل می باشد که اگر فاصله آن زیاد باشد پروفیل باز و اگر لبه ای نداشته باشد و جوش داده شده باشد پروفیل بسته می باشد. پروفیل ‌های باز از لحاظ وزن، هزینه و استحکام بالا و کافی بسیار کارآمد هست. انواع پروفیل های باز شامل موارد زیر می باشد:

پروفیل بسته

پروفیل ‌های بسته شامل مقاطعی مانند: ساخت و ساز درب و پنجره، کرکره برقی، لوله ‌ها، قوطی‌ ها، پروفیل‌ های UPVC و … می باشند که به دو روش اصلی تولید می شوند. یکی از فرآیند آن اکستروژن است که جهت تولید مقاطع بدون درز می باشد؛ در این روش با عبور قطعه داغ شده از یک حفره، پروفیل شکل مورد نظر را می گیرد. فرایند دوم استفاده از جوشکاری است که در این روش ورق ‌های فولادی با عبور از غلتک‌ های نورد، شکل مورد نظر را گرفته و سپس لبه ‌های آن به صورت لوله در آمده‌ و جوش داده می‌ شوند.

 

انواع پروفیل بر اساس نوع کاربرد

پروفیل ها به طور کلی از لحاظ کاربرد به دسته های ساختمانی، آلومینیومی، کامپوزیتی، گالوانیزه و صنعتی تقسیم بندی می شوند که در ادامه با انواع آنها آشنا می شویم:

پروفیل های صنعتی

پروفیل های صنعتی دارای کاربرد وسیعی در صنایع گوناگونی مانند: خودروسازی، لوازم، نظامی و مواردی از این جنس می باشند. این پروفیل ها در ابعاد و ضخامت های مختلفی با توجه به پروژه های مورد نیاز تولید می شوند.

پروفیل ساختمانی

پروفیل های ساختمانی در اشکال مربع یا مستطیل و در ابعاد و ضخامت های مشخصی تولید می شوند که معمولا ضخامتی بین 2 تا 4 میلی متر دارد. انواع دیگر این پروفیل های ساختمانی می توان: پروفیل  سپری یا 507، دو لبه یا 508، یک لبه یا 509، 95 و پروفیل لنگه دری اشاره کرد.

پروفیل لنگه دری

از این پروفیل در ساخت چهارچوب های درب، گوشه پله ها، نرده های فولادی و… استفاده می شود. پروفیل های لنگه دری را در بازار با نام پروفیل 508 هم شناخته می شود. ضخامت این مقاطع معمولا بین 2 تا 4 میلی متر و در طول آن 6 تا 12 متر می باشند. جهت ساخت پروفیل لنگه دری از ورق سیاه ST37 استفاده می شود.

پروفیل سپری یا پروفیل 507

پروفیل T یا پروفیل سپری از دیگر انواع پروفیل های ساختمانی و درب و پنجره می باشد که در ساخت خرپاهای فلزی، اسکلت گلخانه ها و اتصالات پل ها بکار میرود. ضخامت این نوع پروفیل از 0.9 تا 2.5 میلی متر و در طول های 6 و 12 متری می باشد.

پروفیل کلافی

از این پروفیل ها برای ساخت تیرآهن، ناودانی، درب و پنجره و چهار چوب فلزی استفاده می شود. پروفیل کلافی در طول 6 متر و ضخامت 0.9 تا 2.5 میلی متر تولید و در بازار عرضه می شود. پروفیل های کلافی به پروفیل 509 یا پروفیل تک لبه هم معروف هستند.

پروفیل کامپوزیتی

پروفیل های کامپوزیتی امروزه در صنعت ساختمان سازی به وفور دیده می شود. این مقاطع در ساختمان هایی که در شرایط آب و هوایی مرطوب هستند بسیار رواج پیدا کرده اند. مزایای مهم استفاده از این نوع پروفیل را می توان: خاصیت کشسانی بالا، جلوگیری از پدیده خوردگی و افزایش عمر سازه در برابر لرزش هایی همچون زلزله را نام برد. همچنین استفاده از این نوع پروفیل ها موجب سبکتر شدن وزن نهایی ساختمان می شود.

پروفیل آلومینیومی

پروفیل های آلومینیومی نیز در دو دسته ساختمانی و صنعتی تولید می شوند. در صنعت ساختمان سازی از این پروفیل ها برای در و پنجره استفاده می شود و در صنایع نیز از آنها به برای ساخت قطعات مختلف صنعتی استفاده می شود. از مهم ترین تفاوت های این نوع پروفیل ها با نوع آهنی در صنعت ساختمان سازی جهت ساخت درب و پنجره آن است که، در و پنجره های آهنی هدر رفت انرژی بیشتری دارند، اما در مقابل پنجره های آلومینیومی نقش بسزایی در بهینه سازی مصرف انرژی دارند. همچنین از نظر زیبایی و نما، پروفیل های آلومینیومی دارای جلوه خاص تری هستند.

پروفیل گالوانیزه

از پروفیل گالوانیزه جهت مقاوم سازی درب و پنجره های یو پی وی سی کاربرد استفاده می شود. از مزایای پروفیل گالوانیزه  می توان: جلوگیری از هرز شدن پیچ ها و افتادگی درب و پنجره، افزایش مقاومت و استحکام در برابر فشارهای جوی در ارتفاعات بالا را نام برد.

ضخامت پروفیل های گالوانیزه اصولا از یک میلی متر شروع می شود و بر اساس استفاده تا دو میلی متر نیز افزایش پیدا می کند. همچنین باید بدانید که هرچه سطح پنجره ها بزرگ تر شود، فشار وارد شده به پنجره ها نیز بیشتر می شود و به همین دلیل ضخامت پروفیل های گالوانیزه نیز باید افزایش پیدا کند.

انواع پروفیل بر اساس وزن

وزن پروفیل ها نیز یکی از روش های تقسیم ایم مقاطع به شمار می آید و همچنین هر چه سنگین تر شود قیمت آن نیز افزایش پیدا می کند.

پروفیل سبک

پروفیل سبک مقاطعی هستند که از ورق های نازک تولید می شوند. این ورق های روغنی با استفاده از روش نورد سرد در  ضخامتهایی بین 4/0 تا 5/1میلی متر تولید می شوند.

پروفیل سنگین

پروفیل های سنگین به دو صورت صنعتی و ساختمانی می باشند که دارای مقاطع مربع و مستطیل هستند. جهت تولید پروفیل سنگین از ورق سیاه با ضخامت ۱٫۵ میلی متر استفاده می شود که دارای تنوع ابعادی بالایی نیز می باشد.

انواع پروفیل بر اساس روش ساخت

پروفیل ها بر اساس روش ساخت به دو دسته پروفیل نورد سرد و نورد گرم تقسیم می شوند که در ادامه به تعریف هر کدام می پردازیم:

پروفیل نورد گرم

پروفیل های نورد گرم همانطور که از نامشان مشخص است با گرم کردن به وجود می آیند، یعنی پروفیل ها با دمایی بالای 1700 درجه فارنهایت شکل داده می شوند و به ابعاد دلخواه می رسند. با وارد شدن درجه حرارت بالا به سطح پروفیل ‌های نورد، یک لایه اکسیدی روی سطح آن ایجاد می شود که منجر به افزایش مقاومت در برابر خوردگی می شود. این پروفیل ها با به دلیل وجود لایه اکسیدی، دارای سطح خشن می باشند.

پروفیل نورد سرد

پروفیل های روش نورد سرد بر خلاف نورد گرم، سطح کاملا صاف و صیقلی دارند و همچنین از استحکام بیشتری نیز برخوردار هستند. اما تنوع آنها نسبت به پروفیل های نورد گرم، کمتر می باشد.

 

 

تفاوت سقف عرشه فولادی مرکب و غیر مرکب

امروزه در صنعت ساختمان سازی سقف های عرشه فولادی از محبوبیت زیادی برخوردار هستند به همین علت در این مقاله قصد داریم شما را با این محصولات آشنا کنیم و اطلاعات لازم را در مورد سقف مرکب و غیر مرکب به شما بدهیم.

 

اجزای سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی یکی از نوین ترین اجزا برای اجرا در تمامی سازه ها می باشد که به طور کلی شامل چهار مصالح است که عبارتند از:

  1. ورق فولادی به عنوان عرشه
  2. برش گیر
  3. آرماتور
  4. بتن

ورق های فولادی برای اجرا در سقف فقط با میخ های فولادی انجام می شود و در این سیستم دیگر نیاز به قاب بندی نمی باشد. همچنین بتن ریزی در این سقف ها بسیار صاف و یکپارچه می باشد و می توان همزمان تمامی سقف های طبقات را برای صرفه جویی در زمان بتن ریزی کرد. قیمت ورق های فولادی در سقف عرشه فولادی نسبت به سایر سقف ها مناسب تر می باشد و موجب صرفه جویی در هزینه های ساختمان می شود.

مزایای سقف های عرشه فولادی

اجرای سقف عرشه فولادی دارای مزایایی می باشد که در اینجا به آنها اشاره می کنیم:

  • سرعت اجرا بالا نسبت به بقیه سقف ها
  • کنترل بارهای حین اجرا
  • مقاومت در برابر آتش سوزی
  • مقاومت در برابر شرایط جوی
  • زیبایی ظاهری

دهانه سقف عرشه فولادی

طراحی و تولید ورق های عرشه فولادی تحت قوانین و آیین نامه های معتبری می باشد که در این آیین نامه ها خصوصیات کلی مصالح مورد نیاز در طراحی، تولید و نصب بیان شده است. با استفاده از روش های محاسباتی که برای مشخصات هندسی سقف ها انجام می شود، می توان دهانه سقف و بارگذاری های مورد استفاده را برای هر نوع مقاطع مشخص کرد.

در ساخت سیستم این سقف ها از یک تیرچه فلزی مرکب در بین قاب های اصلی استفاده می شود تا بار وارد شده به سقف تقریبا در دو طرف روی تیرهای کناری توزیع شود. همچنین چیدمان ورق های سقف عرشه فولادی در یک جهت سبب سرعت بخشیدن به سازه و کم شدن تعداد تیرچه های بکار رفته در سقف می شود که همین امر موجب سبکتر شدن وزن سازه و کاهش هزینه ها می شود.

 

سقف مرکب عرشه فولادی چیست؟

در اجرای سقف های عرشه فولادی مرکب از قالب های ماندگار استفاده می شود. مزیت استفاده از این روش، افزایش سرعت اجرای سازه در مقابل با روش قالب های موقت است. در این سقف ها اغلب کنگره یا برآمدگی عرشه ها عمود و در جهت تیرچه ها همچنین تیرچه اصلی می باشند و دلیل این موضوع عملکرد بهتر نسبت به اجرای موازی ورق ها با محور تیرها می باشد. ورق های سقف عرشه فولادی به منظور افزایش سختی و تحمل وزن بتن خم می شوند.

سقف مرکب عرشه فولادی

مهم ترین جز و بخش متمایز سقف ها از سایر سقف های مرکب، عرشه های فولادی می باشد. این ورق های فولادی از پوشش گالوانیزه با ضخامت 0.8 تا 1.2 میلیمتر تشکیل می شوند که با استفاده از ماشین آلات نورد سرد به صورت پروفیل با سطح مقطع کنگره ای ذوزنقه فرم دهی می شود. همچنین با توجه به سفارش و پروژه قابل اجرا این سقف ها در انواع متنوعی تولید می شوند که معمولا تفاوت آن ها در شکل هندسی مقطع، ابعاد بال و جان، عمق پروفیل، تعداد کنگره، نوع آن، زوایای خم ها، عرض مفید پروفیل، شکل و نحوه قرارگیری آج ها نسبت به یکدیگر و میزان برآمدگی آج ها می باشد.

سقف عرشه های فولادی نسبت به سایر سقف ها دیگر، دهانه های با طول بیشتر را بدون نیاز به شمع بندی پوشش می دهد. البته این نکته را باید در نظر داشت که طول دهانه های این سقف های فولادی به عواملی از مانند: عمق، ضخامت، شکل هندسی مقاطع و بارهای وارده هنگام ساخت عرشه فولادی بستگی دارد. همچنین عرشه های فولادی از لحاظ عملکرد سازه ای به دو دسته عرشه مرکب و عرشه فولادی غیر مرکب تقسیم بندی می شوند.

عرشه فولادی غیر مرکب

عرشه فولادی غیر مرکب فقط به عنوان قالب دال بتنی در سقف ها استفاده می شود. این عرشه ها بدون آج یا آج ضعیف تولید می شوند و مانند عرشه مرکب با دال بتنی نمی باشند. در این روش باید از آرماتور کششی جهت تقویت دال بتنی در عرشه فولادی استفاده شود.

مزایای سقف عرشه فولادی مرکب

سیستم به کار رفته در سقف عرشه فولادی مرکب دارای مزایایی می باشد که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم:

1 – افزایش سرعت اجرا با حذف شدن مرحله قالب بندی و شمع گذاری: سقف های مرکب عرشه فولادی به عنوان قالب بندی خود نگه دارنده نیز شناخته می شوند زیرا سیستم این سقف ها به گونه ای است که بار حاصل از وزن بتن، ساخت و ساز را تحمل می کنند و با امکان برش آسان و چینش سریع ورق ها موجب افزایش سرعت در مرحله اجرای می شود.

2 – ایجاد سکوی کار مطمئن در اجرا: قرار گرفتن سقف های مرکب با عرشه فولادی موجب به وجود آمدن سکوی کار دائمی می شود که خطرات اجرا را در آن به حداقل می رساند. همچنین همانطور که در بالا به آن اشاره شد امکان بتن ریزی تمامی طبقات را در یک زمان را نیز فراهم می کند.

3 – سطح یک دست تمام و پیوسته: ساختار این سقف ها به گونه ای است که پس از اتمام کار دارای ظاهری تمیز و محکم می باشد.

4 – تحمل بار در حین اجرا: یکی از مهمترین وظایف عرشه های فولادی تحمل بار سقف در حین اجرا می باشد که این بارها شامل: نصاب و نیروی انسانی فعال، وزن بتن خیس، وزن ورق فلزی فرم دار، مصالح یا دستگاه های نیروهای اجرایی، و غیره می باشد.

5 –مصرف پایین بتن و مصالح فولاد: با انتخاب این سقف های، مصرف بتن و فولاد از جمله تیرهای فرعی، آرماتور سقف و فونداسیون و مقاطع تیرها و ستون ها را به طور چشمگیری کاهش می یابد.

6 – کاهش لرزش در سقف های عرشه فولادی: لرزش این سقف ها نسبت به سقف های دال بتنی و یا مشابه بسیار کمتر است و در برابر زمین لرزه مقاوم تر می باشند.

ویژگی های اقتصادی در اجرایی سقف مرکب عرشه فولاد

ویژگی های اقتصادی و اجرایی سقف مرکب عرشه فولادی شامل موارد می باشد که در زیر به آن اشاره می کنیم:

  • سرعت اجرای بالا (حداکثر 1000 تا 1500 متر مربع در روز آماده بتن ریزی)
  • افزایش فواصل تیرریزی بین 3 تا 5 متر بدون شمع بندی
  • سرعت اجرا 12 برابر اجرای سقف دال بتنی و سقف مرکب سنتی
  • کاهش وزن مرده سقف و سبک شدن سازه
  • 5- 20 تا 30 درصد صرفه جویی در مصرف فولاد اسکلت سازه
  • 6- 60 تا 70 درصد صرفه جویی در مصرف میلگرد سقف
  • وزن کمتر سقف باعث 15 تا 20 درصد صرفه جویی در مصرف بتن سقف سازه شده و اسکلت و فونداسیون ساختمان سبک تر می شود.

شرایط اجرا سقف مرکب عرشه فولادی

در مقابل مزایای نام برده برای سقف های عرشه فولادی، محدودیت ها و شرایطی نیز وجود دارد که در حین اجرا باید آنها را در نظر گرفت:

  • باید در برابر آتش محافظت شود
  • رطوبت ناشی از بتن تر می تواند مضر باشد
  • به علت داشتن ضخامت کم این سقف ها عایق مناسبی در برابر صدا نیستند.
  • در اجرای این سقف ها باید از پایه های موقت استفاده شود زیرا ورق های کنگره دار در محور تیر ها ظرفیت باربری چندانی ندارند و ورق ها نقش قالب و پایه را به خوبی ایفا نمی کنند.

مزایای استفاده از چهارچوب فلزی

در صنعت ساختمان سازی چهارچوب های فراوانی به کار میرود که این چهارچوب ها به دو نوع چهارچوب فلزی و چهارچوب چوبی تقسیم می شود. این محصولات در بخش های مختلف از جمله: تمامی درب های ساختمانی و چهارچوب فلزی برای پنجره ها در شکل ها و اندازه های مختلف کاربرد های فراوانی دارد.

چهارچوب های چوبی را در طرح های جدید از قطعات MDF بر روی محل کار  نصب می کنند که از زیبایی و ظرافت خاصی برخوردار باشد ولی چهارچوب های فلزی را در اندازه های استاندارد با توجه به نوع داخلی و خارجی درب در کارگاه تولید و  ارسال می کنند.

مزایای استفاده از چهارچوب فلزی

مزایای استفاده از چهارچوب فلزی

چهارچوب فلزی چیست؟

اساس و پایه نصب درب در ساختمان ها چهارچوب می باشد که استفاده از چهارچوب فلزی در خانه ها به علت تداوم و ماندگاری بیشتری متداول تر شده است. همچنین این چهارچوب ها دارای خاصیت طرح و رنگ پذیری بیشتری می باشد که یکی از مزایای چهار چوب فلزی به شمار می آید.

پروفیل ها در تمامی صنایع از جمله ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند که یکی از انواع پروفیل ها، پروفیل چهارچوب فلزی می باشد. به طور کلی به محل اتصال درب و پنجره در ساختمان ها چهارچوب گفته می‌ گویند. چهارچوب ها محور اصلی نصب درب و پنجره در ساختمان ها می باشند. در گذشته بیشتر از چهارچوب های چوبی استفاده می شد اما با گذر زمان و به علت مشکلات این درب ها، چهارچوب های فلزی جایگزین آنها شدند.

مزایای استفاده از چهارچوب فلزی

مزایای استفاده از چهارچوب فلزی

انواع چهارچوب های فلزی

چهارچوب های فلزی به خاطر استحکام و دوام بالاتر امروزه کاربرد زیادی در صنعت ساختمان سازی دارند و به یکی از پرمصرف ترین قطعات فولادی تبدیل شده اند. همچنین چهارچوب ها به انواع مختلفی تولید و دسته بندی می شوند که عبارتند از:

  • چهارچوب ساده
  • چهارچوب فرانسوی
  • چهارچوب مکزیکی
  • چهارچوب رومی و …

چهارچوب های از نظر طراحی ظاهری، کارایی و قیمت با هم متفاوت هستند که در انتخاب هر کدام باید نکاتی از جمله: کاربرد، مکان مورد استفاده و بودجه لازم در نظر گرفته شود. در ادامه به تعریف هر کدام از این چهارچوب ها می پردازیم.

چهارچوب ساده

از ابتدایی ترین و ساده ترین انواع چهارچوب فلزی، چهارچوب فلزی ساده می باشد که این نوع یکی از انواع پرطرفدار چهارچوب درب به شمار می آید. چهارچوب ساده برای درب های قدیمی استفاده می شدند که از امنیت و مقاومت چندانی نیز برخوردار نمی باشد.

 

چهارچوب فرانسوی

یکی از محبوب ترین و پر مصرف ترین چهارچوب فلزی، چارچوب فرانسوی می باشد. این نوع چهارچوب از جمله پروفیل های باز به حساب می آید که با استفاده از روش نورد سرد طراحی و تولید شده اند. ضخامت این چهارچوب ها عموما 2 تا 2.5 میلی متر در طول 6 متر تولید و عرضه می شوند. از کاربردهای اصلی آن نیز میتوان استفاده برای درب اتاق ها را نام برد.

این سازه ها برای اتاق خواب با ورودی 85 الی 95 سانتی متر و ورودی سرویس ها از 70 الی 90 سانتی متر مناسب می باشد. جهت ساخت چهارچوب های فلزی درب فرانسوی و مکزیکی، از شمش فولادی استفاده می شود که این مقاطع در کارخانه حرارت داده می شوند و توسط دستگاه نورد گرم به شکل چارچوب در می آید. در آخر به طول های 6 و 6/6 متری بریده و اجرا می شوند.

چهارچوب مکزیکی

چهارچوب مکزیکی نیز مانند چهارچوب فرانسوی از شمش فولادی تولید می شوند و با نام چارچوب قاشقی نیز شناخته می شوند. این چهارچوب ها با توجه به نیاز و سفارشات مشتریان در اندازه های مختلف تولید می شوند. به طور کلی پروفیل مکزیکی در دو سایز 3.5 و 4 میلی متر و طول 6 متر ساخته می شود. کاربرد این چهارچوب ها بیشتر در ساخت و ساز برای قاب پنجره های pvc و قاب پنجره های فولادی و درب های ورودی ساختمان می باشد.

چهارچوب رومی

چهارچوب رومی نیز یکی دیگر از پروفیل های پر مصرف در صنعت ساختمان سازی می باشد. تمامی این پروفیل ها از لحاظ شکل ظاهری و مکان بکار رفته با هم متفاوت می باشند. پروفیل رومی معمولا با ضخامت 2 میلی متر و به روش نورد سرد تولید می شود. از مهمترین پارامترها جهت به دست آوردن اندازه مناسب چهارچوب برای اتاق و سرویس ها، مساحت زیر بنا و نقشه ساختمان می باشد.

مزایای استفاده از چهارچوب فلزی

در گذشته بیشتر از چهارچوب های چوبی و درب های چوبی استفاده می کردند اما با گذر زمان و به خاطر مشکلاتی از جمله خوردگی درب های چوبی، درب های فلزی جایگزین آنها شدند. همچنین چهارچوب های فلزی دارای مزایای می باشند که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

  • نصب آسان= چهارچوب های فلزی نسبت به چهارچوب های چوبی دارای نصب آسان تر می باشد.
  • مقاومت زیاد در برابر ضربات= همانطور که میدانید فلزات در برابر ضربات مقاومت بیشتری دارند و سخت تر تغییر شکل و شکسته می شوند.
  • مقاومت در برابر خوردگی و حشرات موذی= چهارچوب های چوبی پس از گذر زمان دچار خوردگی موریانه می شدند اما فلزات در برابر خوردگی مقاوم هستند.
  • مقاومت بالا در برابر آتش سوزی= فلزات در برابر آتش سوزی مقاومت بیشتر دارند و دچار آتش گرفتگی نمی شوند.
  • قابلیت رنگ پذیری بالا= چهارچوب فلزی به داشتن سطحی صاف، قابلیت رنگ پذیری بالایی دارند و رنگ ها تا مدت زیادی روی آن ماندگار می مانند.
  • هزینه پایین تر= این پروفیل ها نسبت به چوب، دارای قیمت مناسب تری هستند و این یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در خرید و جایگزین شدن این محصولات با نوع چوبی می باشد.

مشخصات فنی چهارچوب فلزی

چهارچوب های فلزی که بر روی آن درب های چوبی یا فلزی نصب می شوند، باید دارای مشخصات فنی به شرح ذیل باشند:

  • چهارچوب های فلزی درب که جای قفل پانچ شده باید پشت آن بوسیله یک قطعه فلزی مخصوص پرس و بسته شود تا از ورود هرگونه مصالح ساختمانی به جلوی زبانه و قفل جلوگیری کند.
  • قبل از خرید از دارا بودن جوشکاری با کیفیت بالا مطمئن شوید.
  • استفاده از رنگ کوره ای در آن به دلیل کیفیت بالاتر نسبت به دیگر روش های رنگ آمیزی مناسب تر می باشد.
  • چهارچوب های فلزی احتمال زنگ زدگی و آسیب پذیری در برابر آب و هوای مرطوب را دارند که برای حل این مشکل باید از پوشش های ضد زنگ استفاده می شود.
  • چهارچوب ها با توجه به مکان قابل نصب ( داخل ساختمان یا خارج ساختمان) مقاومت و اندازه های متفاوتی دارند.
  • اصلی ترین عامل برای بدست آوردن اندازه مناسب چهارچوب فلزی درب های داخل منازل مانند درب اتاق و درب سرویس، مساحت زیربنایی ساختمان و نقشه ساختمان است.
  • وجه تمایز تمامی چهارچوب ها، در شکل و طراحی سطح مقطع قوطی فلزی هر یک از آنها می باشد. در واقع تفاوت آن ها در عرض و همچنین ارتفاع خم های آن ها نیز می باشد.
  • در زمان ساخت ساختمان از ورودی تا واحد ها و فضاهای درون و اتاق ‌های هر واحد، درب‌ های مختلفی به کار گرفته می شوند. درب های ورودی باید دارای استحکام و مقاومت لازم برای ممانعت از ورود سارقان به ساختمان باشد. چنانچه چهارچوب درب ها از ضخامت و استحکام مناسب برخوردار باشد، سارقین نمی‌توانند از آن عبور کنند.
  • انتخاب چهارچوب با کیفیت و مناسب در ساختمان و امنیت آن بسیار ضروری می باشد. شرکت های پروفیل معتبری در ایران وجود دارد که تولید کننده انواع چهارچوب فلزی درب اعم از چهارچوب فرانسوی و چهارچوب مکزیکی و … با بالاترین کیفیت می باشند.