پروفیل زد یا پرلین زد چیست؟

امروزه پروفیل ‌ها از پرکاربردترین مقاطع در تمامی صنایع می باشند که می توان گفت پروفیل نوعی از اجزای سازه ‌ای می باشد که در مقاطع ثابت و طول متغیر و زیاد تولید و اجرا می شوند و این خصوصیات از ویژگی  های اصلی آنها به حساب می آید. پروفیل ها در دو نوع باز یا بسته و براساس وزن، نوع کاربرد و نوع سطح مقطع تولید می‌شوند. بنابراین می توان گفت، تمامی مقاطع فولادی، آلومینیومی، استیل و… جزئی از انواع پروفیل ها می باشند.

پروفیل ها در صنایعی مانند: صنایع ساختمان‌ سازی، کشتی سازی، خودرو سازی، ساخت مبلمان و میز اداری و… کاربرد دارند. پروفیل ‌ها بر اساس جنس شامل: فولادی، آلومینیومی و… دارای قیمت های متفاوتی نیز خواهند بود. همچنین از دیگر فاکتورهای تعیین‌ کننده قیمت پروفیل ها، ضخامت آنها می باشد.

پروفیل ‌های مقاطع باز فولادی دارای شکاف قابل توجهی بین دو لبه پروفیل می باشد. این شکل پروفیل ها که فاصله لبه های آن زیاد است، پروفیل های باز را از پروفیل های بسته و مقاطع جوش‌ داده شده متمایز می ‌سازد. این پروفیل ‌های باز علاوه بر هزینه و وزن مناسب تر نسبت به مقاطع بسته برای مخاطبین، بسیار کارآمدتر نیز می باشند. همچنین این پروفیل ها از استحکام کافی و بالایی نیز برخوردار هستند. پروفیل های باز شامل مقاطعی مانند:پروفیل زد، تیرآهن، نبشی، ناودانی، میلگرد و تسمه می باشند.

پروفیل زد یا پرلین زد چیست؟

پروفیل Z یا پرلین زد، با استفاده از فولاد گالوانیزه کششی با کیفیت بالا به روش نوردی با ضخامت های متفاوت تولید می شود. از این پروفیل ها جهت ساخت سقف و دیوارها و به منظور تقویت ساختمان ها استفاده می‌شوند. برای تولید این مقاطع دسته ‌ای از غلطک‌ ها برای شکل دادن به ورق های مسطح آنها را به شکل پرلین مورد نظر در می آورند. دلیل نامگذاری پروفیل پرلین زد شباهت شکل آن با حرف انگلیسی Z می ‌باشد.

اغلب از پروفیل‌ های به شکل Z برای سازه ‌های فلزی مدرن و سالن ‌های فولادی سبک استفاده می شوند. پروفیل زد یا پرلین زد، همانطور که گفته شد از ورق فولادی گالوانیزه نورد سرد ساخته شده است و به دلیل استحکام و مقاومت بالای آن، می‌توان از آنها در ساختار مختلف به عنوان تکیه گاه نیز استفاده کرد. در کل از این پروفیل ها، جهت لوازم جانبی محصولات برای بام و روکش ساختمان ‌های سبک، صنعتی، تجاری یا اداری استفاده می شود.

مزایای استفاده از پروفیل زد پرلین

از مهمترین مزایای استفاده از پروفیل زد پرلین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از مهمترین مزیت پرلین زد می توان، توانایی منحصر به فرد این مقاطع در تحمل بارهای کششی را نام برد. به همین علت در تمامی سازه‌ های فولادی از این مقاطع استفاده می‌شود و این کاربرد، نشان ‌دهنده‌ ی اهمیت بیش از حد این نوع پروفیل می باشد. همچنین به دلیل استحکام بالا در ساختمان ‌های صنعتی، ایوان ‌ها و گاراژها نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • از پروفیل زد در مناطق یا موقعیت‌ های جغرافیایی خاص مانند مناطق زلزله ‌خیز، بیشتر استفاده می شود؛ زیرا استفاده از این مقاطع در افزایش استحکام کلی ساختمان، بسیار تاثیرگذار است.
  • جهت مقاومت بیشتر سازه های چهارچوب فلزی از این نوع پروفیل استفاده می شود، زیرا این مقاطع در مناطقی که دارای تهدیدهایی مانند: طوفان ‌های ناگهانی و فرسایش خاک می باشد، آسیب‌ های کمتری به ساختمان وارد خواهند شد.
  • حمل‌ و‌نقل پروفیل زد، بسیار ساده ‌تر از مصالح دیگر می باشد و در صورت رعایت نکات ایمنی، آسیبی به این مقاطع وارد نخواهد شد.
  • نصب سریع و آسان یکی دیگر از مزایای پروفیل زد به شمار می آید. نصب این مقاطع، مستلزم صرف زمان زیادی نمی باشد و به وسیله‌ ی پیچ و مهره در سازه ‌ها به راحتی نصب می شود. همچنین امروزه با استفاده از ماشین آلات، زمان نصب این تجهیزات را کاهش یافته است. در نتیجه، توسط متخصصان به راحتی بازرسی و عیب‌ یابی می ‌شود و امکان تعویض قطعات بی‌کیفیت یا دارای عیب، بسیار آسان خواهد بود.
  • پروفیل ها دارای سوراخ در سطح خود می باشند که این سوراخ ‌ها از قبل ایجاد شده است و جهت نصب، با توجه به نیاز مشتری در انواع مختلف ایجاد شده است.
  • پروفیل زد پرلین، دارای فرآیند بازیافت نسبتاً ساده ‌ای می باشند و یکی از محصولات سازگار با محیط زیست محسوب می ‌شوند.
  • وزن سبک پروفیل زد نیز یکی دیگر از مزایای این مقاطع می باشد، زیرا با استفاده از این نوع پروفیل به جای سایر فلزات، تقریبا 40 درصد از وزن کل ساختمان کم می ‌شود.
  • این پروفیل ها با استفاده از فولاد کششی بالا ساخته شده اند و دارای عمری طولانی و استحکام زیادی می باشند.
  • قیمت این مقاطع فولادی نسبت به دیگر محصولات فولادی مناسب تر می باشد.

کاربرد زد پرلین

با توجه به مزایای پروفیل زد که در بالا به آن اشاره شد، این محصولات فولادی در صنعت ساختمان سازی کاربردهای بسیاری دارند. همچنین این مزایا موجب شده تا این مقاطع در شکل های مختلفی ساخته و عرضه شوند تا بتوان در هر قسمتی از سازه از آنها استفاده شود. وزن سبک پروفیل زد موجب به حداکثر رساندن ظرفیت باربری این محصولات می گردد.

در هر سازه اسکلت فلزی از پروفیل های مناسب و جدا از هم استفاده می شود که به صورت مناسب و یکپارچه در کنار یکدیگر متصل می گردند. از پروفیل های Z  اکثر جهت پوشش سقف سالن های بزرگ، سوله ها و یا کارگاه ها استفاده می شود اما از این مقاطع نیز می توان برای ساخت ستون ها نیز استفاده کرد؛ زیرا امروزه با بالا رفتن تعداد طبقات و وزن ساختمان ها، ستون های ساختمان ها را از دو یا چند پروفیل ترکیبی می سازند.

به طور کلی اگر بخواهیم راجع به تمامی کاربرد پروفیل زد پرلین صحبت کنیم قطعا نمی توانیم تمامی این موارد را بیان کنیم، زیرا نم یتوان حد و مرزی برای کاربرد این نوع پروفیل یا حتی دیگر مقاطع فولادی مشخص کرد. مهندسان جهت اجرای پروژه های صنعتی و ساختمانی خود، در هر کجا که نیاز به کاربرد این پروفیل ها داشته باشند می توانند از آنها برای ساخت پروژه خود استفاده کنند. از متداول ترین کاربردهای پروفیل زد پرلین می توان به موارد نیز اشاره کرد:

  • ساخت و سازهای صنعتی
  • ساخت سالن و انبارها
  • تعمیم و بازسازی ساخت و نوسازی
  • ساخت روکش‌ و پارتیشن‌ های جانبی
  • سازه ‌های شیب دار سقفی

نحوه ساخت پروفیل زد

نحوه ساخت پروفیل زد ، به صورت نورد گرم می باشد و تقریبا فرآیند تولید پیچیده ای دارد. مراحل ساخت این پروفیل به صورت زیر می باشد:

  • در ابتدا رول ‌های فلزی که وارد کارخانه شده اند و به سمت دستگاه های برش حرکت داده می شوند تا در سایزها و ابعاد متفاوت و سفارش شده برش داده شوند.
  • در مرحله بعد، ورق ‌های برش‌ داده شده، وارد دستگاه مخصوص به ساخت پروفیل زد می شوند. در فرآیند شکل‌دهی، خم‌ های متعددی در هر قطعه از ورق به وجود می آید؛ اما این نکته را باید در نظر داشت که این خم ‌ها در ضخامت یا سایز اولیه ‌ی ورق ها، هیچ تاثیری نمی گذارد.
  • در این مرحله سوم، پروفیل ها پس از خمکاری وارد قسمت دیگر دستگاه می شوند که در آن پروفیل ها از نظر شکل ظاهری بررسی و شکل دهی می شوند تا در مقاطع متعددی به شکل زد درآیند.
  • سپس در نهایت، کارخانه متناسب با درخواست و نیاز مشتری، پروفیل ‌های زد پرلین را پانچ و آماده بار زدن می‌کند.

عوامل تاثیرگذار بر قیمت پروفیل زد

عوامل تاثیر گذار بر قیمت پروفیل زد نیز مانند سایر مقاطع فولادی زیاد می باشد و از مهمترین این عوامل، نرخ روز ورق سیاه در بازار می باشد که می‌توان آن را به عنوان تاثیرگذارترین عوامل بر قیمت پروفیل زد در نظر گرفت. یکی دیگر از این عوامل، سایز و ضخامت تولید شده این مقاطع می باشد. سایر عوامل تاثیر گذار بر قیمت این نوع پروفیل را می توان: نرخ دلار، هزینه ‌های حمل و نقل، هزینه کارگر خطوط تولید، عرضه و تقاضا در بازار، تامین مواد اولیه و بازارهای موازی نیز نام برد.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید