دنیای معدن: سازمان توسعه تجارت از رشد ۹۱ درصدی صادرات محصولات معدنی فلزی ایران در سال ۱۴۰۰ خبر داد.

به گزارش دنیای معدن، بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی این سازمان، در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۰، بالغ بر ۹ میلیون تن اقلام معدنی فلزی به ارزش بیش از یک میلیارد دلار از کشور صادر شده است. برایند افزایش و کاهش قیمت‌های صادراتی مواد و محصولات معدنی فلزی در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته و رشد صادرات محصولات با ارزش افزوده بیشتر دلیل اصلی تفاوت نرخ رشد ارزشی و وزنی صادرات است.

رئیس گروه معدن و صنایع معدنی سازمان توسعه تجارت ایران اظهار کرد: مهمترین مواد و محصولات معدنی فلزی صادراتی طی این دوره که از ارزش صادراتی بالایی برخوردار بوده‌اند؛ عبارتند از شمش فولاد (۴۱۵۶ میلیون دلار به وزن ۶۶۳۷ هزارتن) و پس از آن محصولات طویل فولادی (۱۶۲۱ میلیون دلار)، کاتد مس (۱۳۵۷ میلیون دلار)، شمش آلومینیوم (۶۰۷ میلیون دلار)،   محصولات تخت نورد شده فولادی ( ۴۹۴ میلیون دلار)، شمش روی (۴۷۷ میلیون دلار)، سنگ و کنسانتره آهن (۲۸۰ میلیون دلار) و آهن اسفنجی (۲۳۸ میلیون دلار). هشت محصول صادراتی مذکور(مجموعاً به ارزش ۹۲۳۰  میلیون دلار) قریب به  ۸۷ درصد صادرات کل محصولات معدنی فلزی ۱۲  ماهه سال ۱۴۰۰ را به خود اختصاص داده‌اند.

مکری افزود: طی دوره مذکور در بین اقلام منتخب معدنی فلزی تنها شیرآلات بهداشتی روند نزولی صادرات را نشان می‌دهد و با ارزش‌ترین محصولات صادراتی شامل کاتد مس با متوسط قیمت ۹۶۲۴ دلار هر تن، شیرآلات بهداشتی با متوسط قیمت ۵۸۳۳ دلار هر تن، شمش روی با متوسط قیمت ۳۱۳۸ دلار هر تن، شمش سرب با متوسط قیمت ۲۲۶۳ دلار هر تن، شمش آلومینیوم با متوسط قیمت ۲۵۲۹ دلار هر تن، فروآلیاژ با متوسط قیمت ۱۲۵۰ دلار هر تن و سنگ و کنسانتره مس با متوسط قیمت ۱۰۷۳ دلار هر تن بوده است.

وی ادامه داد: در کنار موانع و محدودیت‌های داخلی مقرر بر صادرات مواد و محصولات معدنی فلزی، کاهش تقاضا ناشی از بحران جهانی کرونا، مشروط بودن صادرات به عرضه محصول در بورس کالا و نیز سهمیه‌بندی میزان صادرات اقلام فلزی امکان پیشبرد اهداف میان‌مدت و بلندمدت صادراتی را با چالش همراه کرده است.

رئیس گروه معدن و صنایع معدنی سازمان توسعه تجارت ایران گفت: الزام به تامین نیاز صنایع پایین دست به مواد اولیه تولید داخلی و نیز مشروط ساختن صادرات مواد معدنی کمتر فرآوری شده (مواد خام معدنی) فلزی به اخذ  مجوز صادرات و از سوی دیگر عوامل و موانع ناشی از تحریم ناعادلانه علیه کشورمان (از جمله مشکلات بانکی و همچنین گشایش اعتبار، حمل و نقل، دسترسی به مواد اولیه و ملزومات و تجهیزات، فشار تحمیلی بر برخی از بازارهای هدف صادراتی و وارداتی کشورمان در راستای تحریم)، نرخ سنگین عوارض مقرر بر صادرات مواد کمتر فرآوری شده و به عبارتی خام از دیگر مواردی است که تاثیر جدی بر عدم امکان توسعه صادرات در این بخش خواهند داشت. ضمن آنکه محدودیت‌های موثر بر روند تولید در بخش معدنی فلزی که مهمترین آنها مشکل تامین برق طی ماه‌های اخیر بوده است مانع جدی در تداوم فعالیت خطوط تولید و به تبع آن تاثیر بر ایفای تعهدات عرضه داخلی و نیز تعهدات صادراتی به شمار می‌آید.

دنیای معدن: انجمن جهانی فولاد گزارش داد: مجموع تولید جهانی این محصول طی3 ماهه نخست سال 2022 میلادی کاهش 6.8 درصدی را به ثبت رساند.

به گزارش دنیای معدن، به نقل از انجمن جهانی فولاد World Steel Association، فولادسازان جهان از ابتدای ژانویه تا پایان مارس 2022میلادی، 456 میلیون و 600 هزار تن فولاد خام تولید کرد که این میزان حاکی از افت6.8 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

همچنین 64 کشور فولادساز جهان طی ماه مارس 2022 میلادی،161 میلیون تن فولاد خام تولید کردند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش 5.8 درصدی را نشان می دهد.

طی مدت یاد شده، ایران در مجموع6 میلیون و900 هزار تن فولاد خام تولید کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی، 4.4 درصد کاهش یافته است. تولید فولاد خام ایران در مارس سال جاری میلادی نیز با6.1 درصد افت نسبت به مارس 2021 میلادی به 2میلیون و 300 هزار تن رسید.

ازابتدای ژانویه تا پایان مارس2022 میلادی، چین با تولید 243 میلیون و 400 هزار تن( افت10.5 درصدی نسبت به مدت مشابه سال 2021 میلادی) بیشترین میزان تولید فولاد خام جهان را به خود اختصاص داد. پس از آن، هند با تولید 31میلیون و900 هزار تن فولاد خام(رشد5.9 درصدی)، ژاپن با تولید 23 میلیون تن(افت 2.9 درصدی)، امریکا با تولید 20 میلیون و 300 هزار تن(کاهش 0.4 درصدی) و روسیه با تولید 18 میلیون و 700 هزار تن(کاهش 1.2 درصدی) طی3 ماهه نخست سال 2022 میلادی در رتبه های دوم تا پنجم ایستادند.

همچنین کره جنوبی باتولید16 میلیون و900هزار تن فولاد خام(افت3.8 درصدی)، آلمان باتولید 9 میلیون و 800 هزار تن(افت3.7 درصدی)، ترکیه با تولید 9 میلیون و 400 هزار تن(افت4.7 درصدی)، برزیل با تولید 8 میلیون و 500 هزار تن(کاهش 2.2 درصدی) و ایران با تولید 6 میلیون و 900 هزار تن(افت4.4 درصدی) در رتبه های ششم تا دهم جهان جای گرفتند.

خلاصه مقاله:پایه عمده و اصلی ساخت نبشی استیل معمولا شمش استیل می باشد که در دو مدل پرسی و فابریک ایجاد می شود.

پایه عمده و اصلی ساخت نبشی استیل معمولا شمش استیل می باشد که در دو مدل پرسی و فابریک ایجاد می شود. در مدل پرسی با خم نمودن ورق با سیستم رول فرمینگ و پس از مراحل برشکاری ورق هایی به شکل V, L ایجاد می شوند. در ساخت فابریک، استیل ذوب شده در پروسه های نورد گرم یا سرد به این نوع نبشی تبدیل می شوند. این نبشی به شکل دو ورق استیل قائم بر هم تولید می شود، این ورق های استیل شامل گستره خیلی کمتر از طول خود می باشند و در قطر کم ساخته می شوند.

 

چند نوع نبشی استیل وجود دارند؟

مانند همه مقاطع فولادی ساخته شده به کمک فولاد زنگ نزن، نبشی استیل هم از گرید های متنوع استنلس استیل ایجاد می شود. کاربردی ترین آن ها نبشی استیل ۳۰۴ می باشد. این گونه نبشی همانطور که از اسمش مشخص است می توان تصور کرد که از فولاد زنگ نزن گرید ۳۰۴ تولید می شود. منعطف و خواص ضد زنگی و ضد خوردگی بالا، آن را جهت مصارف در صنعت مطلوب نموده است.

نحوه شناخت نبشی استیل

زمانی که شما تمایل دارید یک نبشی استیل را معرفی نمایید یا اینکه یک نبشی را بازشناسی نمایید در حقیقت شما ۳ مولفه را دریافت خواهید نمود. یا به عبارتی خواهید شنید دو عدد مولفه های اول حاوی طول و عرض سایز بال ها می باشند و عدد آخر نمایانگر ضخامت و قطر هر بال خواهد بود. در مجموع اعداد از ۰ آغاز و به ۲۰ ختم می شوند. برای مثال شما اگر اعدادی نظیر ۴۰*۴۰*۴ را برای نبشی ببینید بدین مفهوم است که دو عدد ۴۰ مقادیر طول و عرض نبشی می باشند و عدد سوم یعنی ۴ ضخامت و قطر نبشی می باشد.

روش های عمده تولید نبشی استیل

برای ساخت همه مقاطع استیل حتی نبشی استیل، نخست بایستی مذاب فولاد ضد زنگ، آلیاژ سازی شود. ساخت فولاد ضد زنگ احتیاج به لوازم ویژه و مخصوصی دارد. لوازم و تجهیزات گران بهایی که سبب بالا رفتن نرخ استیل و در نتیجه بالا رفتن قیمت محصولاتی نظیر قیمت این نوع نبشی می شود.

  • تولید مذاب

استنلس استیل در کوره های ویژه ای به نام AOD یا VOD ساخته می شوند. اتمسفر غالب بر این کوره ها معمولا گاز آرگون یا خلا می باشد. فولاد ضد زنگ به همراه آهن و کربن از عناصر گرانبهایی چون کروم و نیکل ساخته می شود. وجود عناصر نامبرده در تلفیق شیمیایی این فولاد سبب به وجود آمدن خاصیت استقامت به خوردگی می شود. خوردگی و زنگ زدگی من جمله نقاط منفی فولاد می باشد که در این مدل آلیاژ ها تا حد چشمگیری رفع شده است. به علت وجود این عناصر با ارزش، اتمسفر کوره مهار می شود تا در زمان ذوب و آلیاژسازی ناظر اتلاف این عناصر مهم نباشیم.

  • ریخته گری

یکی از روش های تولید نبشی استیل، ریخته گری است. در مجموع ریخته گری فولاد به دو حالت شکل ریزی و شمش ریزی انجام می شود. جهت ساخت مقاطع فولادی استیل همانند نبشی استیل بایستی خط سیر شمش ریزی گذرانده شود. در بیشتر موارد شیوه ریخته گری مستمر را جهت ساخت شمش های میانی استیل بکار می برند.

برای ساخت این محصول بیلت استیل بکار برده می شود. در این صورت نرخ این نبشی وابسته به نرخ این شمش می باشد. ریخته گری مستمر در قالب های آبگرد مسی صورت می گیرد. سطح کیفی شمش ساخته شده تاثیر مستقیمی بر نرخ این نبشی ها دارد. وهله بعدی ساخت نورد می باشد.

  • نورد

از دیگر روش های تولید نبشی استیل نورد می باشد. نورد جهت فرم دهی به شمش های وسطی فولاد بکار برده می شود. در چند مرحله نورد به وسیله غلتک های قوی و پر فشار نورد فرم دهی می شوند. شمش جهت فرم پذیری مطلوب، نخست پیش گرم می شود. پروسه پیش گرم و نورد جهت ساخت یک نبشی در وضعیت اتمسفری مهار شده، بکار برده می شود. این نوع نبشی ساخته شده به این شیوه با پسوند فابریک معرفی می شود. مورد دیگری به اسم نبشی پرسی در بازار هم پیدا می شود که از پرس و فرم دهی تسمه فولادی ایجاد می شود. اگرچه همواره محصولات نبشی استیل ساخته شده نوع فابریک می باشند.

وزن این نوع نبشی

چنانچه به راهنمای خرید نبشی استیل توجه کرده باشید می دانید که یکی از نکات عمده که در تهیه آهن آلات بایستی به آن دقت نمود وزن آنها می باشد. وزن اندازه های متنوع این نبشی حاوی مقادیر استانداردی است. هر سایز از نبشی دارای وزن خاصی می باشد.

عوامل موثر در تعیین قیمت نبشی استیل

با توجه به نوسانات بازار نمی توان قیمت دقیقی را برای نبشی استیل اعلام کرد. برای اینکه بتوانید از قیمت این محصولات آگاه شوید بهتر است به صورت اینترنتی یا از طریق تماس با کارشناسان این حیطه اقدام نمایید.

قیمت روز نبشی تحت تاثیر فاکتور های متنوعی قرار دارد که عبارتند از:

  • سایز
  • ضخامت
  • وارداتی بودن یا تولید شده در داخل کشور
  • نوع پرسی بودن یا فابریک بودن
  • جنس نبشی استیل
  • نوسانات ارزی

کاربرد این نوع نبشی

همانگونه که می دانید نبشی استیل از عمده ترین مقاطعی است که در ساخت و ساز و صنعت بکار برده می شود. من جمله کاربرد این نبشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت و ایجاد خرپا
  • بکارگیری در دکل های انتقال نیرو
  • اقسام قاب های فلزی استفاده شده در ماشین آلات و ابزارآلات صنعتی
  • کاربرد نبشی استیل، بکارگیری نبشی های ۵۰ الی ۱۵۰ میل جهت وصل نمودن پل به ستون ها می باشد.
  • وصل کردن تیرآهن به بیم های باربر
  • متصل نمودن ستون به صفحات در فونداسیون در ساخت و ساز ساختمان و صنعت.
  • بکارگیری در سقف های کرمیت جهت بال فوقانی تیرچه نبشی، تسمه یا ناودانی
  • کاربرد نبشی استیل در بعضی ساختمان سازی های دیگر نظیر سازه های وابسته به آسانسور می باشد.

نبشی فرمینگ چیست؟

پروفیل نبشی فرمینگ از دو زاویه عمود بر هم ایجاد شده اند و در ساخت و ساز متنوعی بکار برده می شود. در مجموع این نبشی به صورت مرکب و منفرد در نقشه های ساختمانی بکار برده می شود. این نبشی به شکل L یکی از عمده ترین سازه های فولادی به حساب می آید که به دو گروه بال مساوی و بال نامساوی طبقه بندی می شوند.

ویژگی های فنی نبشی فرمینگ

از خصوصیات فنی نبشی فرمینگ می توان به این مورد اشاره کرد که استقامت زیادی را در مقابل تنش ها و نیرو های وارد شده به سازه از خود نشان می دهد. بدین علت بکارگیری آن سبب می شود سازه تولید شده توان بیشتری در تحمل نیرو های وارد شده داشته باشد. بدین جهت معمولا بکارگیری از این مقطع در ایجاد پروژه های ساختمانی با وزن خیلی زیاد پرکاربرد می باشد.

جمع بندی

یکی از عوامل اصلی در ساخت نبشی استیل، شمش استیل می باشد. این نبشی ها در دو نوع مدل پرسی و فابریک تولید شده اند. جهت تشخیص این نوع نبشی ۳ پارامتر را دریافت می کنید. پارامتر اول طول پارامتر دوم عرض و سومی ضخامت هر بال را نشان می دهد. برای تولید این نبشی به روش های متنوعی چون تولید مذاب، ریخته گری و نورد نیاز است که هر کدام را به صورت کامل در این مقاله توضیح داده ایم. وزن این نبشی با توجه به سایز آن مشخص می شود یعنی وزن آن با اندازه آن رابطه مستقیمی دارد. همچنین این نبشی کاربرد های بسیاری در ساختمان سازی و صنعت دارد.

 

 

دنیای معدن: یک مقام رسمی چین گفت که کاهش تولید فولاد خام چین در سال ۲۰۲۲، پس از کاهش حدود ۳۰میلیون تنی تولید در سال ۲۰۲۱، ادامه خواهد داشت. به گزارش «ایسنا»، بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد جهان در سال گذشته با کاهش تولید فولاد به یک‌میلیارد و ۳۵‌هزار تن از یک‌میلیارد و ۶۵‌هزار تن در سال ۲۰۲۱ به هدف سالانه خود رسید که اولین کاهش سالانه خود را در ۶سال گذشته به ثبت رساند.

 

به گزارش دنیای معدن به نقل از رویترز، این صنعت از دولت انتظار دارد که کنترل‌‌‌های تولید را حفظ کند؛ زیرا قصد دارد انتشار دی‌‌‌اکسیدکربن خود را تا سال ۲۰۳۰ به حداقل برساند. بخش آهن حدود ۱۵‌درصد کل تخلیه گازهای گلخانه‌‌‌ای چین را تامین می‌کند.

منگ وی، سخنگوی کمیسیون اصلاحات و توسعه ملی چین در یک نشست اظهار کرد: کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی در حالی که از بهبود بخش عرضه فولاد اطمینان حاصل می‌کند، الزامات مصرف انرژی و کنترل‌‌‌های محیطی را نیز به طور دقیق اجرا خواهد کرد. او هدف دقیقی برای کاهش تولید ارائه نکرد؛ اما مناطق کلیدی مانند پکن، تیانجین و هبئی را معرفی کرد.

داده‌‌‌های اداره آمار نشان داد که تولید فولاد خام چین در سه‌ماه اول سال به ۴/ ۲۴۳میلیون تن رسید که ۵/ ۱۰‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشت.

مزایای استفاده از پروفیل z در صنعت ساختمان سازی

خلاصه مقاله:برای شناخت پروفیل z ابتدا باید با واژه پروفیل آشنا شوید. پروفیل در واقع یکی از انواع مصالح ساختمانی است که طول معین و سطح مقطع ثابتی دارد.

پروفیل z چیست ؟

برای شناخت پروفیل z ابتدا باید با واژه پروفیل آشنا شوید. پروفیل در واقع یکی از انواع مصالح ساختمانی است که طول معین و سطح مقطع ثابتی دارد. این مصالح امروزه به دو دسته ی باز و بسته تقسیم بندی می شوند. تجهیزاتی نظیر نبشی ها، تیرآهن ها، میلگرد ها و … در در دسته پروفیل های باز قرار می گیرند. همچنین تجهیزاتی مثل لوله ها، قوطی ها و … جز پروفایل های بسته می باشند. پروفیل z جز تجهیزاتی می باشد که در دسته پروفیل های باز قرار می گیرد و شکلی مانند حرف انگلیسی Z دارد. این محصول دارای کاربرد های متنوعی می باشد و در بخش های مختلفی از ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. به طوری که این تجهیزات امروزه نقش بسیار پر رنگی در صنعت ساختمان سازی پیدا کرده اند.  در ادامه به بررسی کاربرد، مراحل ساخت و سایر نکات مرتبط با پروفیل های زد خواهیم پرداخت. در نتیجه برای آشنایی بیشتر با این تجهیزات تا انتهای این مقاله، همراه ما باشید.

پروفیل z

پروفیل z

بررسی مراحل ساخت پروفیل z  :

تولید پروفیل z دارای فرآیند ساخت نسبتا پیچیده ای می باشد. در واقع ساخت این تجهیزات نسبتا سخت تر از سایر اعضای خانواده پروفیل های باز می باشد. در مرحله اول از ساخت این محصولات، ابتدا فلز مورد نظر را در سایز و ابعاد مورد نظر برش می دهند. سپس ورقه های فلزی برش خورده در دستگاه های مخصوص تولید پروفیل های زد قرار می گیرند. دستگاه های مخصوص تولید این پروفیل ها وظیفه شکل دهی، خم کردن و … ورق های فلزی را در اختیار دارند. پس از اتمام فرآیند فرم دهی و خم کردن ورق های فلزی، پروفیل ها به شکلی مشابه با حرف انگلیسی Z از دستگاه خارج می شوند. آخرین مرحله از فرآیند تولید پروفیل زد مربوط به پانچ کردن  و تحویل دادن آن ها از طرف کارخانه تولید کننده به مشتری می باشد. در ادامه شما را با انواع پروفیل های زد و مزیت های استفاده از این تجهیزات در پروژه های ساختمانی آشنا خواهیم کرد.

انواع پروفیل زد :

پروفیل های زد را بر اساس ابعاد آن ها به دسته های مختلفی تقسیم بندی می کنند. در واقع اساس و مبنای اصلی تقسیم بندی این تجهیزات، ابعاد و سایز ان ها می باشد. به عنوان مثال پروفیل زد با ضخامت ۲ میلی متر، پروفیل زد با ضخامت ۳ میلی متر و … جز انواع این محصولات می باشند. دقت داشته باشید که ضخامت و طول این تجهیزات بر روی بخش های مختلفی نظیر وزن نهایی سازه، محل مصرف پروفیل و … تاثیر گذار می باشد. در نتیجه در زمان خرید این محصولات باید دقت داشته باشید که سایز و ابعاد مناسب و سازگار با پروژه ساختمانی خود را به کمپانی سازنده ارائه دهید. در هنگام خرید این محصولات، در کنار سایز و ابعاد پروفیل به به مواردی همچون نحوه بارگیری، برخورداری از استاندارد های لازم محصول، تاریخ ساخت و …. دقت داشته باشید. در ادامه سایز و ابعاد ساخت پروفیل های زد را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

پروفیل های z در چه ابعادی ساخته می شوند؟

سایز و ابعاد یک پروفیل z، وابسته به نیاز مشتری می باشد. در واقع کارخانه های تولید کننده این محصولات، پروفیل های زد را با توجه به نیاز مشتری، شخصی سازی می کنند. در نتیجه یک سایز و ابعاد خاص برای این محصولات وجود ندارد و شما می توانید ابعاد مدنظر خود را به کمپانی تولید کننده این محصولات ارائه دهید. اما دقت داشته باشید که سایز و ابعاد مورد نظر شما باید در یک چارچوب خاص قرار داشته باشد. امروزه حداکثر طول برای تولید یک پروفیل z برای با ۱۶ هزار متر و حداکثر بال برای آن برابر با ۱۰۰ میلی متر می باشد. در نتیجه شما به عنوان مصرف کننده، می توانید محصولاتی با ابعاد قرار گرفته در محدود فوق را سفارش دهید. لازم به ذکر است که تعیین میزان پروفیل z به کار رفته در پروژه، بر عهده ی مهندس ساختمان بوده و در حوزه مسئولیت های ایشان قرار دارد.

پروفیل z

پروفیل z

مزایای استفاده از پروفیل z در صنعت ساختمان سازی :

پروفیل های زد امروزه با نام پرلین زد نیز شناخته می شوند. یکی از مهم ترین مزیت های استفاده از این محصولات، تحمل باد کششی می باشد. پروفیل z قدرت قابل توجهی در زمان تحمل بار کششی از خود به نمایش میگذارد. به همین دلیل این تجهیزات امروزه به یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی تبدیل شده اند. پروفیل های زد می توانند بر روی استحکام ساختما تاثیر داشته باشند. به همین دلیل از پروفیل های زد بیشتری برای ساخت سازه های موجود در مناطق زلزله خیز و … استفاده می شود. این محصولات نه تنها سازه را در برابر زلزله، بلکه در مقابل سایر بلایای طبیعی نظیر طوفان و … نیز مقاوم می سازند. لازم به ذکر است که سازه های ساخته شده با کمک پروفیل z در برابر ریزش خاک نیز مقاومت بیشتری دارند و با خسارت کمتری رو به رو می شوند.

عیب یابی و تعویض راحت، از دیگر مزیت های استفاده از پروفیل z می باشد. این تجهیزات به همراه پیچ و مهره به یکدیگر متصل می شوند. به همین دلیل متخصصین فعال در این عرصه می توانند به راحتی مشکلات موجود در پروفیل های زد به کار رفته در یک ساختمان را شناسایی کرده و عیب آن را برطرف نمایند. این محصولات علاوه بر عیب یابی راحت، دارای حمل و نقل بسیار ساده تری نیز نسبت به سایر مصالح ساختمانی می باشند.  پروفیل های زد جز مصالح ساختمان حامی محیط زیست قرار می گیرند. این محصولات فرآیند بازیافت نسبتا ساده تری در مقابل سایز مصالح ساختمانی دارند. به همین دلیل آسیب کمتری به طبیعت و محیط زیست وارد می کنند.

مزایا استفاده از پروفیل z به موارد بالا خلاصه نمی شود. این محصولات تاثیر بسیار چشمگیری بر روی وزن ساختمان ها می گذارند و باعث کاهش آن می شوند. به طوری که امروزه می توانید با کمک این تجهیزات، وزن نهایی سازه را تا حدود ۴۰ درصد کاهش دهید. کاهش ۴۰ درصدی وزن سازه برای پروژه های بزرگ و چند طبقه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد.

آشنایی با کاربرد های پروفیل z  :

همانطور که در بخش های قبلی مقاله گفته شد، پروفیل z کاربرد گسترده ای در بخش ساختمان سازی و پروژه های عمرانی دارد. این محصولات در بخش های متنوع و مختلف دیگری نیز مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال در حال حاضر از این تجهیزات در صنعت کشتی سازی استفاده می گردد.  همچنین شما می توانید رد پایه حضور این تجهیزات را در ساخت ریل های راه آهن، فریم های فلزی و …. مشاهده فرمایید. دقت داشته باشید که کاربرد پروفیل های زد در حوزه ساختمانی و عمرانی، به یک بخش خاص اختصاص نیافته است. به عنوان مثال امروزه این محصولات در سقف سالن های بزرگ و چند طبقه که وزن بسیار بالایی دارند مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین شما می توانید رد پای حضور این محصولات را در ساخت سازه های کوچک نیز پیدا کنید.

در انتها امیدواریم اطلاعات مناسب و جامعی در زمینه مراحل ساخت، کاربرد، مزایا مصرف و سایر نکات مرتبط با پروفیل های زد به دست آورده باشید.

دنیای معدن: آلومینیوم ایران فردا، سه شنبه ۳۰ فروردین برای نخستین بار با عرضه صادراتی شمش هزار پوندی آلومینیوم به بورس کالا می آید.

به گزارش دنیای معدن، آلومینیوم ایران (#فایرا) فردا، سه شنبه ۳۰ فروردین، ۳ هزار تن شمشِ هزار پوندی (معادل ۴۵۳ کیلوگرم) خود را با قیمت پایه هر کیلوگرم ۸۷.۰۸ هزار تومان روی تابلو تالار کیش می برد.

این محموله در صورت فروش در تاریخ ۷ اردیبهشت درب کارخانه به فروشنده تحویل داده خواهد شد.

شمش آلومینیوم ۱۰۰۰ پوندی در صنایع کابل سازی و قطعات الکتریکی و موارد دیگراستفاده می شود. درجه خلوص این تولیدات از ۹۹/۷۰ تا ۹۹/۸۵ درصد است و اغلب در صنایع ذوب مجدد کاربرد دارد. این شمش ها به صورت خالص تولید می شوند و در آلیاژسازی و قطعه سازی و موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. درجه خلوص شمش تولیدی ۹۹/۸۵ درصد آلومینیوم خالص است و اغلب در صنایع ذوب مجدد مصرف فویل آلومینیوم و لوازم بهداشتی نیز کاربرد دارند.

آلومینیوم، محصولی است که روز ۲۵ فروردین ماه سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار در تاریخ بورس کالا، راهی تالار صادراتی کیش شد که با معامله ۱۰۰۰ تنی در روز نخست، نوید صادراتی پر رونق برای این فلز نقره ای را ترسیم کرد چراکه در ادامه استقبال خوبی از عرضه ها صورت گرفت.

بررسی های آماری نشان می دهد در سال گذشته ۱۳ هزار و ۱۰۰ تن شمش آلومینیوم از سوی دو شرکت آلومینای ایران و آلومینیوم جنوب در رینگ صادراتی عرضه و با تقاضای ۱۷ هزار و ۹۰۰ تنی همراه شد و ۱۰ هزار و ۱۰۰ تن آن مورد دادوستد قرار گرفت و راهی بازارهای صادراتی شد.

ارزش این معاملات نزدیک به ۶۰۷ میلیارد و ۸۵۵ میلیون تومان گزارش شد.

از ابتدای امسال نیز هزار تن شمش آلومینیوم آلومینای ایران در بورس کالا عرضه شد که با وجود تقاضای ۱۲۰۰ تنی، ۲۰۰ تن آن با قیمت پایه هر کیلوگرم ۹۰.۸ هزار تومان به فروش رسید.

به عقیده کارشناسان و فعالان حوزه آلومینیوم رینگ صادراتی و صادرات از طریق بورس کالا می تواند به شفافیت در قیمت ها و نحوه انجام معاملات کمک کند.

خلاصه مقاله:امروزه شاهد استفاده گسترده از سقف های کامپوزیت عرشه فولادی هستیم.  اما فرق سقف عرشه فولادی با سقف کامپوزیت در چیست؟

امروزه شاهد استفاده گسترده از سقف های کامپوزیت عرشه فولادی هستیم. اما سوال اصلی این است که سقف عرشه فولادی چه برتری هایی نسبت به سقف های دیگر دارد؟ فرق سقف عرشه فولادی با سقف کامپوزیت در چیست؟ در این مقاله به این سوالات و سوالات مشابه پاسخ خواهیم داد.

انواع سقف های ساختمانی

امروزه در صنعت ساختمان سازی شاهد استفاده از انواع و اقسام سقف ها هستیم. معمولاً با توجه به تعداد طبقات و نوع ساختمان، سقف های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. بیشتر سقف ها،  در انواع فلزی و پلی استایرن، بتنی و … ساخته می شوند. اما یکی از جدیدترین و زیباترین نوع سقف ها (که امروزه در بیشتر ساختمان ‌ها شاهد استفاده از آن ها هستیم)، سقف های کامپوزیت هستند.

 

سقف کامپوزیت به سقفی گفته می ‌شود که مواد تشکیل دهنده آن ترکیبی از فلز و بتن هستند. مشخص است که استفاده همزمان از این دو مواد، باعث ایجاد استحکام بسیار زیادی برای ساختمان می شود. در سقف های کامپوزیت، بتن، تیرآهن و میلگرد های حرارتی در کنار یکدیگر قرار می گیرند. بتن، بر روی تیرآهن نصب می ‌گردد. همچنین میلگردهای حرارتی با تیرهای فرعی جوش خورده و  از ترک خوردن بتن جلوگیری می کنند.

فرق سقف عرشه فولادی با سقف کامپوزیت

فرق سقف عرشه فولادی با سقف کامپوزیت

سقف کامپوزیت

 

سقف های کامپوزیت بر اساس نوع مصالحی که در آنها به کار رفته، به دو دسته تقسیم بندی می شوند.  سقف های کامپوزیت ساده و سقف های کامپوزیت عرشه فولادی. معمولاً سقف های کامپوزیت ساده از میلگردهای حرارتی، تخته، دال بتنی، چهارتراش، تیرهای فرعی و برشگیرها ساخته می شوند. اما اگر به جز این مواد، از ورق های فولادی شیروانی هم استفاده شود، سقف کامپوزیت به سقف کامپوزیت عرشه فولادی تبدیل می شود.

 

سقف های کامپوزیت ساده، دارای مزایا و معایبی هستند. سقف کامپوزیت ساده، اگر چه استحکام بسیار بالایی دارد و امکان اجرای چند سقف به طور همزمان در آن وجود دارد ( و  شما می توانید از فضای تو خالی بین بتن و تیرآهن، برای  استقرار لوله گاز یا لوله آب  و یا سیم های برق استفاده کنید)، اما سرعت پروژه به دلیل ریزه کاری های زیاد، پایین است. همچنین برای پروژه‌ های مسکونی معمولاً از سقف کامپوزیت ساده استفاده نمی ‌کنند. چرا که هزینه زیادی دارد و زمان بیشتری را می ‌گیرد. کلاً هزینه کامپوزیت ساده  نسبت به دیگر سقف ها بیشتر است. به همین دلیل شاهد استقبال گسترده از سقف های کامپوزیت عرشه فولادی هستیم.

فرق سقف عرشه فولادی با سقف کامپوزیت

فرق سقف عرشه فولادی با سقف کامپوزیت

سقف های عرشه فولادی

 

سقف عرشه فولادی اگرچه شبیه به سقف کامپوزیت ساده است، اما در زیر بتن آن، ورق های کنگره‌دار قرار می دهند. این ورق ها به سادگی و با استفاده از گل میخ، به تیرچه های فلزی وصل می شوند. سرعت اجرا و نصب این سقف، مطلوب است و قیمت بسیار مناسب تری نسبت به کامپوزیت ساده دارد.

 

از طرفی بیشتر موادی که برای تولید یا اجرای سقف عرشه فولادی وجود دارند، از پیش ساخته شده هستند. به همین دلیل خطای انسانی در اجرای آن به شدت کاهش یافته است. به دلیل وجود ورق های فلزی، این سقفها لرزش کمتری دارند. از طرفی عایق صدا نیز هستند.  همچنین استفاده از این نوع سقف، باعث ایجاد فاصله بین تیرهای فولادی می ‌شود. همین موضوع سبب کاهش چشمگیر مصرف فولاد و در نتیجه هزینه آن نیز می‌ شود.  البته در هنگام استفاده از سقف های کامپوزیت عرشه فولادی، امکان خوردگی فلزات  وجود دارد که باید با استفاده از تمهیدات لازم  این مشکل حل شود. همچنین حتماً باید عملیات جوش به خوبی انجام بگیرد.

 

مراحل اجرای سقف های کامپوزیت

 

در هنگام اجرای سقف کامپوزیت معمولی، در ابتدا فرآیند قالب بندی اتفاق می‌ افتد. یعنی بعد از اجرای اسکلت ساختمان و نصب تیرهای فرعی، قالب بندی برای کامپوزیت انجام می ‌شود. پس از انجام  این مرحله، میلگردهای حرارتی اجرا و نصب می ‌شوند. در نهایت نیز، عملیات بتن ریزی اجرا می شود که معمولاً از بتن با عیار ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم استفاده می شود. (تمام این مراحل، بسته به نیاز و شرایط ساختمان است و مهندسین باید قبل از انجام این پروژه، مناسب ترین سازه را برای ساختمان انتخاب کنند).

 

اما وقتی که قرار است سقف های کامپوزیت عرشه فولادی مورد استفاده قرار بگیرند، مرحله قالب بندی ( که  عمدتاً مرحله زمانبری است) حذف می شود و اجرای سقف، سرعت بالاتری خواهد داشت.

 

مزایای استفاده از سقف های عرشه فولادی نسبت به سقف کامپوزیت

 

وقتی که از سقف کامپوزیت عرشه فولادی استفاده می کنید، می توانید مراحل اجرای سقف و بتن ریزی را به طور همزمان در کلیه طبقات ساختمان اجرا کنید. از طرفی در کامپوزیت های عرشه فولادی، تعداد تیرهای فرعی کمتر است.  از این رو مسلما هزینه کمتری را بابت تیرهای فرعی می دهید. همانطور که مستحضر هستید،  در هنگام اجرای سقف کامپوزیت ساده، باید بین هر تیر فرعی، حداکثر ۹۰ سانتی متر فاصله باشد. اما وقتی که قصد اجرای سقف عرشه فولادی را دارید، این میزان به ۳ متر می رسد. از این رو تعداد تیرهای فرعی در سقف عرشه فولادی بسیار کمتر از سقف های کامپوزیت معمولی است. واضح است که هر چه تعداد تیرهای فرعی کمتر باشد، شاهد کاهش هزینه ها در کل پروژه خواهیم بود.

به جز بحث کاهش تیرهای فرعی، یکی دیگر از موضوعات بسیار مهم، ضخامت و میزان بتن استفاده شده است. در سقف عرشه فولادی به طور معمول، ضخامت بتن ۲ سانتی متر است. در حالی که در سقف های ساده این مقدار،  باید بیشتر باشد.

 

سقف های عرشه فولادی ایمن تر هستند

 

وزن سقف های عرشه فولادی خیلی کم است.  از آنجایی که سقف عرشه فولادی  وزن کمی دارد، آرماتور کمتری نیاز دارد. از این رو از لحاظ ایمنی نیز مستحکم تر هستند و در صورت بروز حوادثی مانند  زمین لرزه، نیروی کمتری از زلزله را به خود می گیرند و صدمات وارده کمتر خواهد بود.

 

همه این ویژگی ها نشان دهنده این است که سقف های کامپوزیت عرشه فولادی، مزایای بسیار بیشتری نسبت به سقف های عادی دارند. سقف عرشه فولادی به واسطه این که سبک است و قابلیت نصب ساده تری دارد،  به راحتی نیز جابجا  می شوند.

 

مقررات جوشکاری در سقف عرشه فولادی

 

نکته بسیار مهمی که در هنگام نصب و اجرای سقف عرشه فولادی باید توجه  کرد، جوشکاری در آن است. مقررات جوشکاری در سقف های  عرشه فولادی بسیار دقیق است و باید همه آنها با دقت بسیار زیادی  صورت پذیرند. مثلاً حداقل فاصله لبه پایه از لبه بال تیر، نباید کمتر از ۳۸ میلیمتر باشد. این جزییات باید توسط مهندسین ناظر به دقت مورد بررسی قرار بگیرند.

 

هرگونه اشکال در اجرای سقف عرشه فولادی، علیرغم همه مزایایی که نسبت به سقف کامپوزیت دارد، می تواند مشکل ساز باشد. پس حتما در هنگام نصب و اجرای سقف های کامپوزیت عرشه فولادی  به نکات ایمنی  توجه کنید.  لازم به ذکر است که سقف عرشه فولادی زیرمجموعه‌ای از سقف های کامپوزیت است که در آن  از ورق‌های گالوانیزه استفاده می کنند. ورق های گالوانیزه به تیرچه های فلزی متصل می شوند.

 

به عنوان نکته پایانی دوباره متذکر می شویم که انتخاب نوع یک سقف به شرایط مختلفی از  ساختمان بستگی دارد. یعنی  صرف اینکه مزایای زیادی برای سقف کامپوزیت عرشه فولادی وجود دارد، نمی ‌توان آن را برای همه ساختمانها استفاده کرد. بلکه باید به خوبی مسائل مختلف و شرایط ساختمان سنجیده شود و پس از آن، انتخاب نوع  سقف ساختمان  صورت پذیرد. اما در کل می توان گفت سقف عرشه فولادی انتخاب بهتری نسبت به سقف های کامپوزیتی است. بهتر است که در این زمینه از افراد متخصص و باتجربه مشورت بگیرید.  اگر که تصمیم دارید از سقف های کامپوزیتی، به ویژه سقف های عرشه فولادی، برای ساختمان های خود استفاده کنید، می توانید  با همکاران ما تماس حاصل کنید. همکاران ما مشاوره های لازم در مورد این موضوع را به شما خواهند داد.

 

دنیای معدن: تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران امروز شنبه ۲۷ فروردین ماه میزبان عرضه یک میلیون و یک هزار تن گندله سنگ آهن، ۱۳۲ هزار و ۶۰۰ تن آهن اسفنجی، ۹۱ هزار و ۱۷۰ تن شمش بلوم، ۱۶ هزار و ۷۱ تن تیرآهن، ۲۹ هزار و ۳۵ تن میلگرد، ۱۰ هزار تن ورق گالوانیزه خودرو و ۸۶۳ تن ناودانی و نبشی است.

به گزارش دنیای معدن به نقل از «کالاخبر»، ۲۴۴ هزار و ۵۰۰ تن کنسانتره سنگ آهن و ۲۴ هزار تن وکیوم باتوم نیز در تالار حراج باز عرضه می شود.

تالار صادراتی بورس کالا نیز شاهد عرضه ۱۸ هزار و ۶۱۰ تن قیر است.

تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی میزبان عرضه ۴۹ هزار و ۹۹۹ تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، قیر، لوب کات، گوگرد و PDA TAR است.

بازار فرعی در این روز عرضه ۵ هزار و ۳۸ تن آنیلین و میلگرد کلاف را تجربه می کند.

در مجموع یک میلیون و ۶۲۲ هزار و ۸۸۳ تن انواع کالا در تالار های مختلف بورس کالای ایران عرضه می شود.

 

دنیای معدن: مدیرعامل شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری گفت: این شرکت خودکفایی صنعت خودروسازی کشور از واردات محصولات گالوانیزه را رسالت اصلی خود می داند.

به گزارش دنیای معدن، حمیدشجاعی مدیرعامل شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری در دیدار با سجاد رستمی رئیس سازمان صنعت،معدن و تجارت استان ضمن تأکید بر نقش کلیدی این شرکت درصنعت خودروسازی به ارزش افزوده قابل توجه ناشی از عدم واردات محصولات گالوانیزه خودرویی اشاره نمود و افزود: با اجرای طرح‌های توسعه در این شرکت، استان چهارمحال و بختیاری به قطب تولید محصولات گالوانیزه مبدل خواهد شد.

وی تأکید نمود: شرکت ورق خودروچهارمحال و بختیاری با تمام توان و با بهره گیری از جدید ترین تکنولوژی موجود در دنیا و نیروهای مجرب و توانمند توانسته برترین کیفیت بارعایت استاندارد های جهانی،گریدهای مختلف گالوانیزه را جهت صنایع مورد نیاز تولید نماید.

رستمی به طرح‌های توسعه در شرکت ورق خودرو اشاره نمود و اظهار امیدواری کرد با حمایت‌های دولت از بخش صنعت رشد و شکوفایی اقتصادی در استان تسریع یابد.

شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری با ظرفیت تولیداسمی۴۰۰هزارتن انواع محصولات گالوانیزه مورد نیاز صنعت خودروسازی،کشور را از واردات این نوع محصول بی نیاز نموده است.

دنیای معدن: مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان میزان صادرات محصولات تولیدی این شرکت در سال گذشته را ۲ میلیون و ۵۰ هزار تن اعلام کرد.

به گزارش دنیای معدن؛ امین ابراهیمی ارزآوری یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری برای کشور را حاصل صادرات ۲ میلیون و ۵۰ هزار تن محصولات تولیدی شرکت فولاد خوزستان دانست و گفت: این رقم معادل ۳ درصد تولید ناخالص کشور است.صادرات بیش از ۲ میلیون تن محصولات فولادی به آنسوی مرز‌ها

وی به اختصاص ۷۵ درصد فروش داخلی به خوزستان با هدف پایداری تولید و سودآوری شرکت‌های درون استانی و تامین مواد اولیه این شرکت‌ها اشاره کرد و افزود: جامعه آماری این شرکت حدود ۱۰۰ هزار نفر است که ۱۶ هزار نفر از آن‌ها شاغل و ۵ هزار نفر دیگر بازنشسته هستند.

ابراهیمی با اشاره به تعریف پروژه‌های توسعه‌ای مختلف به ارزش ۲۳ هزار میلیارد تومان در سال گذشته با وجود ۱۲۰ هزار سهامدار شرکت فولاد خوزستان ادامه داد: به عقیده سهامداران، اشتغالزایی برای جوانان و سودآوری بیشتر برای این مجموعه تولیدی با اجرای طرح‌های توسعه میسر می‌شود.

مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان می‌گوید: ایجاد هر شغل در صنعت فولاد بسترساز ایجاد ۲۳ عنوان شغل شامل؛ حمل و نقل و ارائه خدمات در حوزه‌های مختلف است و با بهره‌برداری از طرح‌های در دست اجرا در آینده‌ای نزدیک، ۴ هزار نفر در این شرکت جذب خواهند شد.

به گفته ابراهیمی؛ علاوه بر تولید پایدار، حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، اشتغال‌زایی، توجه به نیروی انسانی، توسعه و اجرای طرح‌ها و حفظ محیط زیست از مسائل مورد توجه شرکت فولاد خوزستان برای ارتقای امور فرهنگی هستند و این مجموعه با تشکیل شورای عالی فرهنگی تلاش می‌کند این امور را در داخل و خارج از شرکت به ویژه مناطق محروم ارتقا دهد.